sobota, 25 lipca 2015

przesy zdrowe

Batoniki owsiane z ziarnami jako przekąska bądź szybkie śniadanie
energii dodadzą, humor poprawią, dadzą nam pewność,
że pomimo zjedzenia batonika nie jest on pustą kalorią tylko zdrową przekąską.
Składniki :
110g masła
3 łyżki miodu płynnego
1 szkl. płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki siemienia lnianych
1 łyżka nasion chia
1 garść daktyli
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 banany
2 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy posiekanego słonecznika, pestki dyni i siemienia.
Dodajemy nasiona chia i wiórki kokosowe oraz płatki.
Mieszamy razem.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy je wraz ze skórką pomarańczową
oraz pokrojonymi daktylami  do pozostałych sypkich składników.
W rondelku rozpuszczamy masło i miód.
Zalewamy pozostałe składniki.
Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wym.
wyrównujemy wierzch.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
Upieczone batoniki będą rumiane z wierzchu.
Po upieczeniu odczekujemy 15 minut i kroimy na 12-14 batoników
(ilość w zależności od tego jakiej mają być szerokości).
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Batoniki będą dobre przez 2 dni.
Można je zawinąć w papierek bądź folię i jeść ze smakiem w szkole, pracy czy na pikniku 
sałatka

Składniki na porcję:

  • Porwana sałata - 2 garści
  • Pomidor - sztuka
  • Ugotowana fasolka szparagowa - 2 garści
  • Ugotowane ziemniaki - 2 - 3 sztuki 
  • Cebula i szczypiorek do smaku
  • Sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano (do oprószenia ziemniaków)
  • Olej rzepakowy - łyżka

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki oprósz dużą ilością przypraw i skrop łyżką oleju - dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ziemniaczki piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (wystarczy żeby przypiekły się odrobinę z wierzchu). 
  • Pozostałe warzywa posiekaj, wymieszaj wszystkie składniki razem z upieczonymi ziemniakami.
  • Wartość odżywcza porcji sałatki z ziemniaczkami:

    • Energia: 312 kcal
    • Białko: 11 g
    • Tłuszcz: 9 g
    • Węglowodany: 46 g
    • Błonnik pokarmowy: 13 g


    Sałatka z ziemniakami jest dobrym źródłem
    • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
    • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
    • ciasteczka
    • Składniki na ok. 20 ciasteczek:
    • Amarantus ekspandowany (popping) - 1,5 szklanki
    • Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
    • Suszone daktyle - 12 sztuk (60g)
    • Szklanka orzechów i nasion, u mnie:
    • mak - 3 łyżki
    • sezam - 2 łyżki
    • orzechy włoskie - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)
    • orzechy nerkowca - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)
    • Dojrzały banan - duża sztuka
    • Jajo - sztuka

    • Sposób przygotowania:
    • Daktyle posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj blenderem.
    • Banan zmiksuj na puree.
    • Wymieszaj wszystkie składniki.
    • Z masy formuj małe ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie będą się do końca kleiły nakładaj masę łyżką i dogniataj palcami).
    • Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut, w połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

    • Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
    • Energia: 72 kcal
    • Białko: 2 g
    • Tłuszcz: 4,7 g
    • Węglowodany: 5,7 g
    • Błonnik pokarmowy: 1,6 g

    • Amarantuski są dobrym źródłem: 
    • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
    • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
    • deser zielony
    • Składniki na 2 porcje:

      • Mango (koniecznie dojrzałe) - 2 małe sztuki
      • Szpinak - 2 duże garści
      • Zmielone siemię lniane - łyżka
      • Woda - odrobina do rozcieńczenia


      Sposób przygotowania:

      • Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl - rozcieńcz niewielką ilością wody (w razie potrzeby).


      Wartość odżywcza koktajlu Shreka:

      • Energia: 100  kcal
      • Białko: 3 g
      • Tłuszcz: 2  g
      • Węglowodany: 17  g
      • Błonnik pokarmowy: 3 g
      • Cholesterol: 0 mg


      Koktajl Shreka jest dobrym źródłem:
      • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
      • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
      • ciasteczka czekoladowe
      • Składniki na spód (mała blaszka do ciast o dł. 25cm i szer. 21 cm):

        • Mąka jaglana* - 100g
        • Zmielone migdały na mąkę - 100g
        • Banan - mała sztuka (ok. 100g)
        • Masło - 50g

        *U mnie podprażona i zmielona w młynku do kawy zwykła kasza jaglana. Myślę, że śmiało można użyć także mąkę pszenną graham lub pełnoziarnistą.

         

        Składniki na krem:

        • Ugotowana kasza jaglana - 2 łyżki
        • Awokado (dojrzałe) - sztuka
        • Suszone daktyle namoczone w gorącej wodzie - 100g
        • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
        • Powidła śliwkowe - 3 - 4 łyżki
        • Gorzkie kakao - 1,5 łyżki


        Sposób przygotowania:

        • Masło drobno posiekaj i rozgnieć palcami z wymieszanymi mąkami. Dodaj zmiksowanego banana i zagnieć miękkie ciasto. Owiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 40 minut.
        • W tym czasie przygotuj krem. Z daktyli odlej wodę, zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem.
        • Ciastem wyłóż małą foremkę (mi zajęła połowę standardowej blaszki do ciast) zostawiając wyższe brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut.
        • Gdy ostygnie wyłóż krem i udekoruj wedle uznania.
        • Wartość odżywcza porcji mazurka (1/12 ciasta):

          • Energia: 190 kcal
          • Białko: 3,8 g
          • Tłuszcz: 10,3 g
          • Węglowodany: 20,6 g
          • Błonnik pokarmowy: 3 g


          Mazurek z musem czekoladowym jest dobrym źródłem:
          • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
          • Witamin: E, B1, B2, B6, PP; 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz