Batoniki owsiane z ziarnami jako przekąska bądź szybkie śniadanie
energii dodadzą, humor poprawią, dadzą nam pewność,
że pomimo zjedzenia batonika nie jest on pustą kalorią tylko zdrową przekąską.
energii dodadzą, humor poprawią, dadzą nam pewność,
że pomimo zjedzenia batonika nie jest on pustą kalorią tylko zdrową przekąską.
Składniki :
110g masła
3 łyżki miodu płynnego
1 szkl. płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki siemienia lnianych
1 łyżka nasion chia
1 garść daktyli
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 banany
3 łyżki miodu płynnego
1 szkl. płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki siemienia lnianych
1 łyżka nasion chia
1 garść daktyli
1 łyżka skórki pomarańczowej
2 banany
2 łyżki pestek dyni
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy posiekanego słonecznika, pestki dyni i siemienia.
Dodajemy nasiona chia i wiórki kokosowe oraz płatki.
Mieszamy razem.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy je wraz ze skórką pomarańczową
oraz pokrojonymi daktylami do pozostałych sypkich składników.
W rondelku rozpuszczamy masło i miód.
Zalewamy pozostałe składniki.
Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wym.
wyrównujemy wierzch.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
Upieczone batoniki będą rumiane z wierzchu.
Po upieczeniu odczekujemy 15 minut i kroimy na 12-14 batoników
(ilość w zależności od tego jakiej mają być szerokości).
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Batoniki będą dobre przez 2 dni.
Można je zawinąć w papierek bądź folię i jeść ze smakiem w szkole, pracy czy na pikniku
sałatka
Składniki na porcję:
- Porwana sałata - 2 garści
- Pomidor - sztuka
- Ugotowana fasolka szparagowa - 2 garści
- Ugotowane ziemniaki - 2 - 3 sztuki
- Cebula i szczypiorek do smaku
- Sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano (do oprószenia ziemniaków)
- Olej rzepakowy - łyżka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oprósz dużą ilością przypraw i skrop łyżką oleju - dokładnie wymieszaj i wyrzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ziemniaczki piecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (wystarczy żeby przypiekły się odrobinę z wierzchu).
- Pozostałe warzywa posiekaj, wymieszaj wszystkie składniki razem z upieczonymi ziemniakami.
Wartość odżywcza porcji sałatki z ziemniaczkami:
- Energia: 312 kcal
- Białko: 11 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 46 g
- Błonnik pokarmowy: 13 g
Sałatka z ziemniakami jest dobrym źródłem:- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
- ciasteczka
- Składniki na ok. 20 ciasteczek:
- Amarantus ekspandowany (popping) - 1,5 szklanki
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- Suszone daktyle - 12 sztuk (60g)
- Szklanka orzechów i nasion, u mnie:
- mak - 3 łyżki
- sezam - 2 łyżki
- orzechy włoskie - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)
- orzechy nerkowca - garść (zmiksowane blenderem na drobne kawałki)
- Dojrzały banan - duża sztuka
- Jajo - sztuka
- Sposób przygotowania:
- Daktyle posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj blenderem.
- Banan zmiksuj na puree.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Z masy formuj małe ciasteczka i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie będą się do końca kleiły nakładaj masę łyżką i dogniataj palcami).
- Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut, w połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
- Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
- Energia: 72 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 4,7 g
- Węglowodany: 5,7 g
- Błonnik pokarmowy: 1,6 g
- Amarantuski są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
- deser zielony
Składniki na 2 porcje:
- Mango (koniecznie dojrzałe) - 2 małe sztuki
- Szpinak - 2 duże garści
- Zmielone siemię lniane - łyżka
- Woda - odrobina do rozcieńczenia
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl - rozcieńcz niewielką ilością wody (w razie potrzeby).
Wartość odżywcza koktajlu Shreka:
- Energia: 100 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 17 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Cholesterol: 0 mg
Koktajl Shreka jest dobrym źródłem:- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
- ciasteczka czekoladowe
Składniki na spód (mała blaszka do ciast o dł. 25cm i szer. 21 cm):
- Mąka jaglana* - 100g
- Zmielone migdały na mąkę - 100g
- Banan - mała sztuka (ok. 100g)
- Masło - 50g
*U mnie podprażona i zmielona w młynku do kawy zwykła kasza jaglana. Myślę, że śmiało można użyć także mąkę pszenną graham lub pełnoziarnistą.Składniki na krem:
- Ugotowana kasza jaglana - 2 łyżki
- Awokado (dojrzałe) - sztuka
- Suszone daktyle namoczone w gorącej wodzie - 100g
- Wiórki kokosowe - 2 łyżki
- Powidła śliwkowe - 3 - 4 łyżki
- Gorzkie kakao - 1,5 łyżki
Sposób przygotowania:
- Masło drobno posiekaj i rozgnieć palcami z wymieszanymi mąkami. Dodaj zmiksowanego banana i zagnieć miękkie ciasto. Owiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 40 minut.
- W tym czasie przygotuj krem. Z daktyli odlej wodę, zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem.
- Ciastem wyłóż małą foremkę (mi zajęła połowę standardowej blaszki do ciast) zostawiając wyższe brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut.
- Gdy ostygnie wyłóż krem i udekoruj wedle uznania.
Wartość odżywcza porcji mazurka (1/12 ciasta):
- Energia: 190 kcal
- Białko: 3,8 g
- Tłuszcz: 10,3 g
- Węglowodany: 20,6 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
Mazurek z musem czekoladowym jest dobrym źródłem:- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, PP;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz