Oregano dobrze się komponuje z bazylią, tymiankiem, majerankiem i pieprzem
tworząc z nimi doskonale harmonizującą mieszankę.
Do potraw mięsnych dodajemy je na sam koniec gotowania.
Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano.
Całe ziele położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie.
Jest idealnym dodatkiem do pizzy, spaghetti, zapiekanek czy innych dań kuchni włoskiej.
Stosowane jest również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
Oregano w głównej mierze zawiera :
tworząc z nimi doskonale harmonizującą mieszankę.
Do potraw mięsnych dodajemy je na sam koniec gotowania.
Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano.
Całe ziele położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie.
Jest idealnym dodatkiem do pizzy, spaghetti, zapiekanek czy innych dań kuchni włoskiej.
Stosowane jest również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
Oregano w głównej mierze zawiera :
olejki lotne
kwas rozmarynowy
gorycze
garbniki
Służy do przyprawiania :
serów
owoców morza
warzyw (pomidorów, sałaty, fasoli, grochu)
sosów
sałatek
wędlin
ryb
pieczonych mięs
zupy szczególnie te zawiesiste
pieczonych ziemniaków
przyprawić cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę
Szałwię należy stosować z umiarem ze względu na jej gorzkawy smak który może zdominować potrawę.
Szałwia zawiera :
Szałwia zawiera :
olejek eteryczny
kwasy organiczne
garbniki
flawonoidy
gorycze
witaminy PP
karoteny (witaminy A)
witaminę C
W kuchni wykorzystamy ją do potraw z rodzin strączkowych i tłustych mięs.
W postaci świeżej i suszonej dodamy ją do :
W postaci świeżej i suszonej dodamy ją do :
marynat
jarzyn
kotletów wieprzowych/cielęcych
wątróbki
potraw z drobiu
sosów
zup
likierów
winiaków
W Europie Zachodniej często pije się herbaty szałwiowe z dodatkiem miodu lub cytryny.
Świetnie komponuje się z szaszłykami- wystarczy kilka listków dodać.
Świetnie komponuje się z szaszłykami- wystarczy kilka listków dodać.
Tymianek zawiera duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki fenolowe(tymol),
flawonoidy, kwasy organiczne, cukry, garbniki, żywice, sole mineralne oraz substancje gorzkie i trójterpeny.
flawonoidy, kwasy organiczne, cukry, garbniki, żywice, sole mineralne oraz substancje gorzkie i trójterpeny.
W kuchni wykorzystujemy go w postaci świeżej jak również suszonej.
W głównej mierze wykorzystywany w kuchni włoskiej i francuskiej.
Dodajemy go do :
W głównej mierze wykorzystywany w kuchni włoskiej i francuskiej.
Dodajemy go do :
ostrych sosów
wywarów mięsnych
pieczonej kaczki
królika
wołowiny
cielęciny
dziczyzny
ciężkich zup
ryb
Przyprawimy nim :
bigos
mięsa mielone
wędliny
pasztety
pizzę
sałaty
warzywa
sery
potrawy z roślin strączkowych
Tymianek w połączeniu z szałwią i octem wykorzystywany jest do aromatyzowania mostków cielęcych.
Właściwości buraków
Po pierwsze, buraki zawierają naturalne antocyjany. Są to barwniki, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Dzięki temu stajemy się mniej narażeni na różne choroby oraz dolegliwości. Antocyjany mają również wspaniałe działanie antyrakotwórcze oraz hamują proces starzenia się skóry. A chyba każdy z nas chciałby jeszcze przez długi czas cieszyć się młodym, pięknym wyglądem. Buraki doskonale działają również na układ krwionośny, dzięki posiadaniu antyutleniaczy. Dlatego szczególnie poleca się je osobom, które chorują na anemię.
Po pierwsze, buraki zawierają naturalne antocyjany. Są to barwniki, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Dzięki temu stajemy się mniej narażeni na różne choroby oraz dolegliwości. Antocyjany mają również wspaniałe działanie antyrakotwórcze oraz hamują proces starzenia się skóry. A chyba każdy z nas chciałby jeszcze przez długi czas cieszyć się młodym, pięknym wyglądem. Buraki doskonale działają również na układ krwionośny, dzięki posiadaniu antyutleniaczy. Dlatego szczególnie poleca się je osobom, które chorują na anemię.
Przetwory na zimę
Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałymi właściwościami tych warzyw nawet podczas zimy, przygotujmy sobie wcześniej wspaniałe przetwory z buraków. Wystarczy, że dodamy do nich drobno pokrojoną cebulkę oraz paprykę, a następnie przygotujemy zalewę. Takie przetwory świetnie sprawdzą się podczas zimniejszych wieczorów. Będą doskonale pasować do typowego obiadu, czyli ziemniaczków z kotletem schabowym. Dzięki temu zapewnimy sobie moc witamin oraz cennych składników odżywczych, nawet podczas mroźniejszych pór roku.
Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałymi właściwościami tych warzyw nawet podczas zimy, przygotujmy sobie wcześniej wspaniałe przetwory z buraków. Wystarczy, że dodamy do nich drobno pokrojoną cebulkę oraz paprykę, a następnie przygotujemy zalewę. Takie przetwory świetnie sprawdzą się podczas zimniejszych wieczorów. Będą doskonale pasować do typowego obiadu, czyli ziemniaczków z kotletem schabowym. Dzięki temu zapewnimy sobie moc witamin oraz cennych składników odżywczych, nawet podczas mroźniejszych pór roku.
Buraki na odchudzanie
Wbrew pozorom buraki wcale nie są tak niskokaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Mają one wysoki indeks glikemiczny, przez co gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Jeśli więc zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, wystarczy tylko, że postawmy na botwinkę! Jest to niedojrzała forma buraka, która ma znacznie mniej kalorii od swojej klasycznej wersji. Dodatkowo, botwina składa się głównie z wody! Możemy więc ją spokojnie spożywać nawet podczas stosowania niskokalorycznej diety. Z botwiny przygotujemy np. wspaniałą zupę, która idealnie nas rozgrzeje podczas mroźniejszych dni.
Wbrew pozorom buraki wcale nie są tak niskokaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Mają one wysoki indeks glikemiczny, przez co gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Jeśli więc zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, wystarczy tylko, że postawmy na botwinkę! Jest to niedojrzała forma buraka, która ma znacznie mniej kalorii od swojej klasycznej wersji. Dodatkowo, botwina składa się głównie z wody! Możemy więc ją spokojnie spożywać nawet podczas stosowania niskokalorycznej diety. Z botwiny przygotujemy np. wspaniałą zupę, która idealnie nas rozgrzeje podczas mroźniejszych dni.
Sok z buraków
Oczywiście z tych warzyw możemy przygotować nie tylko przetwory z buraków. Stwórzmy więc własne, naturalne i zdrowe soki! Tak przygotowane napoje będą zawierać spore ilości kwasu foliowego. A on wspomaga wydzielanie serotoniny, która odpowiada za nasz dobry nastrój. Jeśli więc będziemy codziennie wypijać przynajmniej jedną szklankę soku z buraków, od razu zauważymy u siebie poprawę samopoczucia. Dodatkowo, takie napoje zawierają spore ilości witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się więc u osób, które zmagają się z nerwicą. Jeśli więc ostatnio czujemy się przemęczeni, zestresowani oraz przepracowani, przygotujmy sobie szklankę soku z buraków. Ukoi on nasze nerwy i pomoże nam się rozluźnić po ciężkim dniu w pracy.
Oczywiście z tych warzyw możemy przygotować nie tylko przetwory z buraków. Stwórzmy więc własne, naturalne i zdrowe soki! Tak przygotowane napoje będą zawierać spore ilości kwasu foliowego. A on wspomaga wydzielanie serotoniny, która odpowiada za nasz dobry nastrój. Jeśli więc będziemy codziennie wypijać przynajmniej jedną szklankę soku z buraków, od razu zauważymy u siebie poprawę samopoczucia. Dodatkowo, takie napoje zawierają spore ilości witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się więc u osób, które zmagają się z nerwicą. Jeśli więc ostatnio czujemy się przemęczeni, zestresowani oraz przepracowani, przygotujmy sobie szklankę soku z buraków. Ukoi on nasze nerwy i pomoże nam się rozluźnić po ciężkim dniu w pracy.
Chyba każdy z nas wie, że warzywa są doskonałym źródłem witamin i różnych składników odżywczych. Niestety, coraz rzadziej z tego korzystamy. Wolimy spożywać gotowe, przetworzone dania, dzięki czemu nie musimy zajmować się gotowaniem i możemy zaoszczędzić swój wolny czas. Pamiętajmy jednak, że jeśli przygotujemy posiłki z naturalnych buraków, będziemy mieć pewność, co tak naprawdę się w nich znajduje.
A warto korzystać z naturalnych, zdrowych i nieprzetworzonych produktów spożywczych, które doskonale wpłyną na cały nasz organizm. Na tym skorzysta nie tylko nasze zdrowie, ale również i samopoczucie.
A warto korzystać z naturalnych, zdrowych i nieprzetworzonych produktów spożywczych, które doskonale wpłyną na cały nasz organizm. Na tym skorzysta nie tylko nasze zdrowie, ale również i samopoczucie.
szeroko stosowane w żywieniu i
w sporządzaniu potraw.
Stanowią one drugie piętro
piramidy żywienia, z czego
wynika, że powinny być
spożywane w 3–5 porcjach
pożywienia dziennie.
Zalecane spożycie warzyw i
owoców wynosi ok. 800 g/dzień.
Warzywa i owoce powinny być
stosowane w żywieniu wszystkich grup
ludności,
począwszy od małych dzieci, a
skończywszy na ludziach starszych,
zarówno zdrowych jak i chorych
Warzywa i owoce w
stanie nieprzetworzonym
oraz potrawy z nich
sporządzane mogą
wchodzić w skład
wszystkich posiłków
codziennych: śniadań,
obiadów, kolacji, a także
przyjęć
okolicznościowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz