sobota, 25 lipca 2015

zioła i warzywa

Oregano dobrze się komponuje z bazylią, tymiankiem, majerankiem i pieprzem
tworząc z nimi doskonale harmonizującą mieszankę.
Do potraw mięsnych dodajemy je na sam koniec gotowania.
Świeże ryby faszeruje się nadzieniem z bułki z dodatkiem drobno poszatkowanych liści oregano.
Całe ziele położone na żarzące się ognisko, nadaje delikatny aromat potrawom pieczonym na ruszcie.
Jest idealnym dodatkiem do pizzy, spaghetti, zapiekanek czy innych dań kuchni włoskiej.
Stosowane jest również w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
Oregano w głównej mierze zawiera :
olejki lotne
kwas rozmarynowy
gorycze
garbniki
Służy do przyprawiania :
serów
owoców morza
warzyw (pomidorów, sałaty, fasoli, grochu)
sosów
sałatek
wędlin
ryb
pieczonych mięs
zupy szczególnie te zawiesiste
pieczonych ziemniaków
przyprawić cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę


Szałwię należy stosować z umiarem ze względu na jej gorzkawy smak który może zdominować potrawę.
Szałwia zawiera :
olejek eteryczny
kwasy organiczne
garbniki
flawonoidy
gorycze
witaminy PP
karoteny (witaminy A)
witaminę C
W kuchni wykorzystamy ją do potraw z rodzin strączkowych i tłustych mięs.
W postaci świeżej i suszonej dodamy ją do :
marynat
jarzyn
kotletów wieprzowych/cielęcych
wątróbki
potraw z drobiu
sosów
zup
likierów
winiaków
W Europie Zachodniej często pije się herbaty szałwiowe z dodatkiem miodu lub cytryny.
Świetnie komponuje się z szaszłykami- wystarczy kilka listków dodać.


Tymianek zawiera duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki fenolowe(tymol),
flawonoidy, kwasy organiczne, cukry, garbniki, żywice, sole mineralne oraz substancje gorzkie i trójterpeny.
W kuchni wykorzystujemy go w postaci świeżej jak również suszonej.
W głównej mierze wykorzystywany w kuchni włoskiej i francuskiej.
Dodajemy go do :
ostrych sosów
wywarów mięsnych
pieczonej kaczki
królika
wołowiny
cielęciny
dziczyzny
ciężkich zup
ryb
Przyprawimy nim :
bigos
mięsa mielone
wędliny
pasztety
pizzę
sałaty
warzywa
sery
potrawy z roślin strączkowych


Tymianek w połączeniu z szałwią i octem wykorzystywany jest do aromatyzowania mostków cielęcych.


 Coraz częściej przechodzimy na zdrowy tryb życia i zaczynamy zwracać uwagę na to, co tak właściwie spożywamy. Warto więc zainteresować  się warzywami, które wspaniale mogą uzupełnić każde danie. Jeśli chodzi o warzywa, zwykle wybieramy ziemniaki, marchewkę lub sałatę. A  przecież buraki są fantastycznym produktem, z którego przyrządzimy wiele potraw. Dlaczego więc warto się nimi zainteresować?
Właściwości buraków
Po pierwsze, buraki zawierają naturalne antocyjany. Są to barwniki, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Dzięki temu stajemy się  mniej narażeni na różne choroby oraz dolegliwości. Antocyjany mają również wspaniałe działanie antyrakotwórcze oraz hamują proces  starzenia się skóry. A chyba każdy z nas chciałby jeszcze przez długi czas cieszyć się młodym, pięknym wyglądem. Buraki doskonale  działają również na układ krwionośny, dzięki posiadaniu antyutleniaczy. Dlatego szczególnie poleca się je osobom, które chorują na anemię.
Przetwory na zimę
Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałymi właściwościami tych warzyw nawet podczas zimy, przygotujmy sobie wcześniej wspaniałe przetwory z  buraków. Wystarczy, że dodamy do nich drobno pokrojoną cebulkę oraz paprykę, a następnie przygotujemy zalewę. Takie przetwory świetnie  sprawdzą się podczas zimniejszych wieczorów. Będą doskonale pasować do typowego obiadu, czyli ziemniaczków z kotletem schabowym. Dzięki  temu zapewnimy sobie moc witamin oraz cennych składników odżywczych, nawet podczas mroźniejszych pór roku.
Buraki na odchudzanie
Wbrew pozorom buraki wcale nie są tak niskokaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Mają one wysoki indeks glikemiczny, przez co gwałtownie  podnoszą poziom cukru we krwi. Jeśli więc zależy nam na zrzuceniu zbędnych kilogramów, wystarczy tylko, że postawmy na botwinkę! Jest to  niedojrzała forma buraka, która ma znacznie mniej kalorii od swojej klasycznej wersji. Dodatkowo, botwina składa się głównie z wody!  Możemy więc ją spokojnie spożywać nawet podczas stosowania niskokalorycznej diety. Z botwiny przygotujemy np. wspaniałą zupę, która  idealnie nas rozgrzeje podczas mroźniejszych dni.
Sok z buraków
Oczywiście z tych warzyw możemy przygotować nie tylko przetwory z buraków. Stwórzmy więc własne, naturalne i zdrowe soki! Tak  przygotowane napoje będą zawierać spore ilości kwasu foliowego. A on wspomaga wydzielanie serotoniny, która odpowiada za nasz dobry  nastrój. Jeśli więc będziemy codziennie wypijać przynajmniej jedną szklankę soku z buraków, od razu zauważymy u siebie poprawę  samopoczucia. Dodatkowo, takie napoje zawierają spore ilości witamin z grupy B. Doskonale sprawdzą się więc u osób, które zmagają się z nerwicą. Jeśli  więc ostatnio czujemy się przemęczeni, zestresowani oraz przepracowani, przygotujmy sobie szklankę soku z buraków. Ukoi on nasze nerwy i  pomoże nam się rozluźnić po ciężkim dniu w pracy.
Chyba każdy z nas wie, że warzywa są doskonałym źródłem witamin i różnych składników odżywczych. Niestety, coraz rzadziej z tego  korzystamy. Wolimy spożywać gotowe, przetworzone dania, dzięki czemu nie musimy zajmować się gotowaniem i możemy zaoszczędzić swój wolny czas. Pamiętajmy jednak, że jeśli przygotujemy posiłki z naturalnych buraków, będziemy mieć pewność, co tak naprawdę się w nich znajduje.
A warto korzystać z naturalnych, zdrowych i nieprzetworzonych produktów spożywczych, które doskonale wpłyną na cały nasz organizm. Na tym  skorzysta nie tylko nasze zdrowie, ale również i samopoczucie.

Warzywa i owoce powinny być 
szeroko stosowane w żywieniu i 
w sporządzaniu potraw.
 Stanowią one drugie piętro 
piramidy żywienia, z czego 
wynika, że powinny być 
spożywane w 3–5 porcjach 
pożywienia dziennie.
 Zalecane spożycie warzyw i 

owoców wynosi ok. 800 g/dzień.
Warzywa i owoce powinny być 
stosowane w żywieniu wszystkich grup 
ludności,
 począwszy od małych dzieci, a 
skończywszy na ludziach starszych, 

zarówno zdrowych jak i chorych
Warzywa i owoce w 
stanie nieprzetworzonym 
oraz potrawy z nich 
sporządzane mogą 
wchodzić w skład 
wszystkich posiłków 
codziennych: śniadań, 
obiadów, kolacji, a także 
przyjęć 
okolicznościowych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz