Melisa nie tylko na uspokojenie – przepisy
Większość nas błędnie myśli, że melisa służy tylkoukojeniu nerwów. Ale ta pięknie pachnąca roślina świetnie sprawdza się m.in. przy problemach trawiennych, uspokojeniu i wyciszeniu układu pokarmowego, łagodzi bóle menstruacyjne, poranne mdłości, zapobiega stłuszczeniom wątroby i miażdżycy, ułatwia zasypianie, jest świetnym środkiem do pielęgnacji włosów.
Jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci.
Warto zasiać ją w ogródku lub hodować na parapecie lub balkonie, ponieważ świeżo zebrana jest najwartościowsza ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych.
Kiedy chcemy wykorzystać właściwości uspokajające melisy najlepiej sięgnąć po roztwory alkoholowe, z kolei jeśli zależy nam na działaniu bakteriostatycznym i przeciwwirusowym np. przy skurczu jelit, lepiej zastosować wyciągi wodne.
Herbatka z melisy
Na problemy z bezsennością, ukojenie nerwów, problemy trawienne, bóle menstruacyjne, nudności i …dobry humor.
Wskazana także przy katarze, przeziębieniu, grypie i kaszlu (zmniejszy nadmiar
Łyżeczkę świeżych liści zalać szklanką wrzątku i Parzyc pod przykryciem 10-15min.
Wskazana także przy katarze, przeziębieniu, grypie i kaszlu (zmniejszy nadmiar
Łyżeczkę świeżych liści zalać szklanką wrzątku i Parzyc pod przykryciem 10-15min.
Melisowe brandy
Na bóle głowy, stres, problemy z zaśnięciem, stany lękowe
½ litra brandy
100 gram świeżych listków melisy, zebranych przed kwitnieniem
100 gram świeżych listków melisy, zebranych przed kwitnieniem
Składniki połączyć, zamknąć szczelnie w butelce i pozostawić na 10 dni w ciemnym miejscu do maceracji. Przecedzić. Używać 10-20 kropli dziennie.
Inhalator z melisą
Na bóle gardła, gdy pastylki do ssania nie pomagają, inhalacja przyniesie natychmiast ulgę
Zaparzyć w 1l wody po łyżce : melisy, mięty, tymianku i lawendy. Wlać do miski, pochylić się, głowę przykryć ręcznikiem i wdychać opary przez usta przez ok. 10 min.
UWAGA: Nie wykonywać od razu po posiłku, wysiłku fizycznym dla dzieci przyrządzić bez mięty.
Płukanka do włosów
Idealna dla włosów przetłuszczających, skóry z łojotokiem, odświeża, oczyszcza i nadaje piękny cytrusowy zapach umytym włosom
3 łyżki świeżych listków melisy zalać szklanką zimnej wody, odgrzewać na małym ogniu 15 min, kolejnie 15 minut trzymać pod przykryciem. Przecedzić i przestudzonym wywarem polewać uprzednio umytą i przepłukaną głowę.
Olejek melisowy świetnie nadaje się do masowania ciała – odpręża, zmniejsza napięcie nerwowe, regeneruje skórę, nawilża. Nadaje się do smarowania opryszczki i zmian skórnych o podłożu bakteryjnym.
Do masażu ciała rozcieńczyć 10 kropli olejku z melisy w 20ml oleju migdałowego.
Maść z olejkiem melisowym
5 ml olejku melisowego wymieszać w 100g maści bezzapachowej. Stosować w lecie jako odstraszacz owadów, ewentualnie stosować na pogryzione miejsca. Przynosi natychmiastową ulgę.
Syrop z melisy
¾ szklanki liści melisy zalać wodą w rondelku tak, aby przykryć ziele w całości. Dusić na małym ogniu do czasu aż zawartość cieczy zmniejszy się o połowę. Odcedzić i dodać ½ szklanki mocnej herbaty i ¼ szklanki naturalnego miodu. Przechowywać w lodowce. Przyjmować 1 łyżkę przed snem. Po 1-2 tygodniach stosowania, system nerwowy się wyciszy, ustąpią lęki, depresja. Nie podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
Kąpiel z melisą
Napełnić woreczek lniany w równych proporcjach melisą i płatkami róży z zanurzyć w kąpieli. Dodać łyżkę soli kamiennej lub morskiej. Zrelaksować się w kąpieli przez 15 minut w temperaturze 37-40 stopni. Kąpiel działa na ciało i zmysły – relaksuje, oddala problemy, oczyszcza umysł, odpręża, doskonale nawadnia, oczyszcza, nadaje sprężystości skórze.
Ocet jabłkowy z melisą
Wypełnić ¾ naczynia świeżymi listkami melisy i zalać domowym octem jabłkowym tak aby przykryć w całości liście. Macerować przez kilka tygodni. Przecedzić i używać do płukanek do włosów i do kąpieli.
Do smarowania pieczywa
Wymieszać posiekane świeże listki melisy z naturalnym masłem i odrobiną soli. Idealne do grzanek i kanapek.
Żucie liści melisy odświeża oddech i ma właściwości antyseptyczne.
Pokrzywa w kuchni i apteczce – przepisy
Przez niektórych uważana za zwykły chwast, kojarzony z bąblami, przez innych cenne lekarstwo i znakomity kosmetyk.
Pokrzywa jest jednym z ziół, które można stosować codziennie, wspomagająco działa cała roślina – liście, korzeń jak i owoce zwane orzeszkami.
Maj jest najlepszym miesiącem na zbieranie młodych pędów pokrzywy, właśnie teraz zawierają one najwięcej wartościowych substancji. Liście pokrzywy są bogate w białko, zawierają duże ilości żelaza, magnez, potas, mangan, wapń, chlorofil, histaminę, witaminy A,B C, beta karoten i wiele innych pierwiastków śladowych
Tradycyjnie w medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu niedokrwistości i anemii, niedoborach żelaza, oczyszczaniu krwi, przywracaniu sił witalnych, leczeniu reumatyzmu, chorób dróg moczowych, nieżytach przewodu pokarmowego i wszystkich dolegliwościach spowodowanych zakwaszeniem i zatoksycznieniem organizmu.
Z pokrzywy, można pić herbatki i napary a jeszcze lepiej wyciskać soki wtedy zachowane są wszystkie enzymy. Młode liście pokrzywy po sparzeniu możnastosować w kuchni, jako dodatek do sałatek, twarożków, zup, gulaszów, potraw z jajek, past lub po prostu przygotować zamiast szpinaku z masłem i czosnkiem.
50 dag młodych liści pokrzywy
2 ząbki czosnku
½ litra wywaru z włoszczyzny
4 ziemniaki
½ szklanki śmietany
1 łyżka oliwy lub masła
1 łyżka mąki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
2 ząbki czosnku
½ litra wywaru z włoszczyzny
4 ziemniaki
½ szklanki śmietany
1 łyżka oliwy lub masła
1 łyżka mąki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
Sparzoną pokrzywę i czosnek posiekać i poddusić na maśle lub oliwie, zmiksować na krem i zalać wywarem z jarzyn. Po zagotowaniu zagęścić mąką, dodać śmietanę, ugotowane uprzednio ziemniaki i przyprawić. Można dodać jajko na twardo.
Sok z pokrzywy dla zdrowia i urody
4 łyżki Świerzych liści pokrzywy wycisnąć w wyciskarce lub rozdrobnić mikserem elektrycznym, dodać trochę przegotowanej wody. Wystarczy pić 1-2 łyżki dziennie dla oczyszczenia i wzmocnienia organizmu i wątroby, poprawy morfologii krwi i …odmłodzenia. Już po 2 tygodniach stosowania cera nabiera ładnego koloru, staje się świeża i odżywiona znikają pryszcze i trądzik.
Można również sok z pokrzywy łączyć z innymi sokami ze świeżych owoców i warzyw np. z marchwi lub jabłek , przy wycieńczeniu organizmu po przebytych chorobach, osłabieniu, chorobach nowotworowych itd.
Olejek z pokrzywy
na zaburzenia koncentracji
na zaburzenia koncentracji
Wg św. Hildegardy z Bingen na rozproszenia uwagi i zapominanie, pomaga nacieranie skroni i klatki piersiowej olejkiem z pokrzywy.
30g młodych liści z pokrzywy utłuc w moździerzu, aż powstanie papka. Dodać 2lyzki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać.
Stosować codziennie przed snem.
Świeżo zebrane lub suszone liście pokrzywy (2 łyżki) zalać litrem wrzątku, trzymać pod przykryciem kilka minut.
Używać wewnętrznie (oczyszczanie i wzmacnianie organizmu, poprawa przemiany materii, obniżanie ciśnienia tętniczego i poziomu cukru we krwi, poprawa pracy wątroby, trądzik) lub zewnętrznie do przemywania cery w przypadku cery tłustej i jako płukanka wzmacniająca włosy, zmniejszająca łupież i łojotok.
Orzeszki z pokrzywy
Zielone grona, pojawiające się na szczycie rośliny w połowie lata, zebrać i ususzyć w przewiewnym miejscu. 1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku parzyć 15 min i pić jako uzupełnienie diety.
Uwaga:
Używając pokrzywę należy się skonsultować z lekarzem w przypadku zaburzeń krzepliwości krwi i ciąży
Kurkuma – jak używać aby była lekarstwem i jak odróżnić dobrą od złej
Garść cennych informacji o tym w jaki sposób używać kurkumę aby była skutecznym lekarstwem oraz jak ustrzec się od podróbek i produktów zanieczyszczonych.
Chyba każdy już słyszał o leczniczych właściwościach kurkumy, przyprawy która od tysięcy lat jest używana jako lek w krajach dalekiego wschodu.
Obecnie kurkuma i jej właściwości lecznicze są najczęstszym przedmiotem badań naukowych w instytutach na całym świecie wśród naturalnych produktów pochodzenia roślinnego.
National Center for Biotechnology Information na swoich stronach przedstawia ponad 3000 publikacji naukowych, które pojawiły się w ostatnich latach na podstawie badań in vitro, na zwierzętach i ludziach, gdzie udowodniono jej silne właściwości farmakologiczne m.in. : przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne, radioochronne i kardioochronne.
Kurkumina (związek chemiczny występujący w kurkumie) została uznana jako silny naturalny środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute), który wydał od czasów Nixona ponad 90 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie.
Jednakże, aby leczenie kurkuma przynosiło skutki muszą być spełnione dwa warunki
- Jakość kurkumy
- Sposób używania
Dobra jakość to przede wszystkim produkt niepodrobiony, bez żadnych domieszek i obcych substancji, pochodzący z upraw bez użycia środków chemicznych.
Problem jest w tym, że kupujemy kurkumę najczęściej nie od producentów a oddystrybutorów, którzy często, aby zyskać na objętości dodają obce substancje na przykład mąkę. Można to sprawdzić ale już po zakupie. Rozpuszczamy kurkumę w szklance wody, jeśli na dnie widzimy osad, to znaczy kupiliśmy oszukany produkt.
Kolejną ważną sprawą jest jakość samej kurkumy (zawartość kurkuminy) i to aby byławolna od zanieczyszczeń. Samo oznaczenie na opakowaniu, że produkt jest organiczny nie wystarczy. Certyfikat Organic Label zdewaluował się w ciągu ostatnich kilku lat, ponieważ jest już prawie 300 chemikaliów rolniczych, których „dopuszczalne” poziomy kwalifikują je jako produkt organiczny.
Kolejną ważną sprawą jest jakość samej kurkumy (zawartość kurkuminy) i to aby byławolna od zanieczyszczeń. Samo oznaczenie na opakowaniu, że produkt jest organiczny nie wystarczy. Certyfikat Organic Label zdewaluował się w ciągu ostatnich kilku lat, ponieważ jest już prawie 300 chemikaliów rolniczych, których „dopuszczalne” poziomy kwalifikują je jako produkt organiczny.
Aby zminimalizować ryzyko należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Na pewno nie należy do celów leczniczych kupować kurkumy z Chin, nawet jeśli ma certyfikat Bio, ponieważ większość ziemi uprawnej w Chinach jest zanieczyszczona metalami ciężkimi.
Wg mnie najlepszym wyborem jest Sri Lanka ponieważ
a) ma optymalny klimat, niewyjałowioną glebę która nie potrzebuje nawozów sztucznych
b) rolnictwo jeszcze nie zostało zindustrializowane, ciągle jeszcze pozostajetradycyjne. Nie tak dawno skończyła się trwająca 25 lat wojna domowa z Tamilskimi Tygrysami, dlatego z jednej strony nie było środków na rozwój, z drugiej strony nie był to bezpieczny kraj dla inwestycji przez zagraniczne korporacje, nie tylko ze względu na częste ataki terrorystyczne ale także niestabilna sytuacje polityczna.
Jak już zdobędziemy odpowiednia kurkumę, trzeba wiedzieć jak używać aby przyniosła pożądane rezultaty:
University of Maryland Medical Center podaje zalecane dawki dla dorosłych w przypadku m.in. raka, chorób kardiologicznych, chorób układu pokarmowego, stanów zapalnych
Korzeń: 1,5 – 3 g na dobę
Suszony, sproszkowany korzeń: 1 – 3 g na dobę
Kapsułki zawierające proszek (kurkumina): 400 – 600 mg, 3 razy dziennie
Płynny ekstrakt (1: 1) 30 – 90 kropli dziennie
Nalewka (1: 2): 15 – 30 kropli, 4 razy dziennie
Suszony, sproszkowany korzeń: 1 – 3 g na dobę
Kapsułki zawierające proszek (kurkumina): 400 – 600 mg, 3 razy dziennie
Płynny ekstrakt (1: 1) 30 – 90 kropli dziennie
Nalewka (1: 2): 15 – 30 kropli, 4 razy dziennie
Z kolei Centrum Medyczne Uniwersytetu Kalifornijskiego (badania nad chorobąAlzhaimera) dla lepszej absorpcji przez organizm zaleca stosować na pusty żołądekrozpuszczoną w płynie o podwyższonym PH np. soku z wiśni.
Natomiast na stronach National Cancer Institute, można przeczytać, że kurkuma jest lepiej absorbowana z tłuszczem, np. z oliwą z oliwek i czarnym pieprzem (bioperyna). Ale nie ma co do tego jednoznacznych odpowiedzi wśród naukowców –list dr Donald Abram.
Jeśli, wśród naukowców nie ma jednoznacznego stanowiska kiedy najlepiej jest absorbowana kurkuma, właściwe jest stosować tak zaleca medycyna ajurwedyjska. Np. na Sri Lance lekarze leczniczo zalecają przyjmować z tłuszczem np. pełne mleko lub olej kokosowy. Z drugiej strony, kurkuma jest obecna w codziennym lankijskim menu, wchodzi w skład ostrej mieszanki curry więc jest spożywana także w obecności pieprzu.
Istnieje wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy– jednym z nich jest Złote Mleko – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.
4
Sezon przeziębień wystartował, mnożą się chore gardła, zatoki, oskrzela . Jak się przed tym bronic? Zasady są proste 1. Do ochrony przed zarazkami służy układ immunologiczny. To nasze dzielne wojsko któremu należy mu się...
Ekspresowe odmłodzenie szyi i dekoltu
Ten prosty domowy zabieg w ekspresowym tempie odmłodzi skórę szyi i dekoltu, zmniejszy zmarszczki, natychmiast ujędrni i uelastyczni. Maseczka doskonale się sprawdza jako ratunek przed wyjściem na przyjęcie w sukni z dekoltem, jak i do regularnej pielęgnacji.
Można ją wykonywać raz lub 2 razy w tygodniu dla utrwalenia efektów.
Przepis:
5 łyżek drobno posiekanego świeżego rozmarynu (ewentualnie suszony) zalać 2 szklankami gorącego pełnego mleka. Ostudzić.
W ciepłym roztworze namoczyć cienki ręcznik lub kawałek bawełnianej tkaniny i owinąć wokół oczyszczonej wcześniej szyi.
W ciepłym roztworze namoczyć cienki ręcznik lub kawałek bawełnianej tkaniny i owinąć wokół oczyszczonej wcześniej szyi.
Pozostawić na 20 minut.
Dwa białka – kolagen i elastyna – są odpowiedzialne za jędrność i sprężystość skóry.
Proteiny zawarte w mleku stymulują wytwarzanie kolagenu i elastyny. Rozmaryn pobudza krążenie krwi, ujędrnia, ma właściwości przeciwzmarszczkowe i odmładzające.
Dwa białka – kolagen i elastyna – są odpowiedzialne za jędrność i sprężystość skóry.
Proteiny zawarte w mleku stymulują wytwarzanie kolagenu i elastyny. Rozmaryn pobudza krążenie krwi, ujędrnia, ma właściwości przeciwzmarszczkowe i odmładzające.
UWAGA:
Przed nałożeniem maseczki, skórę można oczyścić peelingiem z mleka i płatków owsianych. Łyżkę płatków zalać ciepłym mlekiem, powstałą papką masować kilka minut skórę, zmyć i nałożyć kompres.
Pyszne potrawy z brukwi
Zanim pojawiły się ziemniaki brukiew (inaczej karpiel) była bardzo popularna na polskich stołach. Obecnie jest ceniona w Norwegii, ale niestety w Polsce w większości karmi się nią tylko zwierzęta hodowlane, a szkoda bo jest nie tylko smaczna ale bardzo zdrowa i można ja przyrządzać na wiele sposobów lub jeść na surowo.
Brukiew jest bogata w witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K. Zawiera również wiele cennych substancji mineralnych: wapń, fosfor, cynk, miedź, magnez, sód, żelazo, siarkę, błonnik pokarmowy, karoten, rutynę, cukry i białka. Spożywając ją pod rożnymi postaciami dostarczymy sobie aminokwasów , nienasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, co w dobie wyjałowionych i pozbawionych większości składników warzyw ma niebagatelne znaczenie.
Brukiew od wieków była ceniona przez medycynie ludowa jako środek moczopędny, przeczyszczający w długo utrzymujących się zaparciach, wykrztuśny, przeciwkaszlowy, rozpuszcza śluz.
Polecana jest osobom które maja problemy z trawieniem , nadwagą i cierpiącym na choroby dróg żółciowych, choroby tarczycy
Jest także pomocna jest w chorobach skóry, wzmacnia włosy zapobiega ich wypadaniu, utrzymuje młodość i witalność.
Jest także pomocna jest w chorobach skóry, wzmacnia włosy zapobiega ich wypadaniu, utrzymuje młodość i witalność.
Przepyszne puree
Polecane na problemy z trawieniem
Brukiew i 2 ziemniaki pokroić i ugotować z zielem angielskim. Odcedzić, dodać łyżeczkę soli, gałkę muszkatołową i 2 łyżki masła.
Całość rozgnieść praską lub tłuczkiem. Posypać natka pietruszki.
Całość rozgnieść praską lub tłuczkiem. Posypać natka pietruszki.

Zupa
Polecana w profilaktyce antyrakowej
2 marchewki
2 ziemniaki
1 brukiew
Cebula
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju nierafinowanego
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, kminek, kolendra
2 ziemniaki
1 brukiew
Cebula
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju nierafinowanego
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, kminek, kolendra
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebule i przyprawy. Podsmażyć na małym ogniu, dodać pokrojona w plastry marchewkę i w kostkę brukiew, wymieszać, zalać woda i dodać pokrojone ziemniaki i przyprawy. Gotować na małym ogniu 30 min.
Surówka na problemy z tarczyca
(brukiew reguluje poziom jodu w organizmie)
1 brukiew
zielona pietruszka
łyżka startego chrzanu
1\2 kubka śmietany
Sok z 1\2 cytryny
Sól, cukier trzcinowy
zielona pietruszka
łyżka startego chrzanu
1\2 kubka śmietany
Sok z 1\2 cytryny
Sól, cukier trzcinowy
Brukiew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i chrzanem. Wymieszać z pokrojona brukwią. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki, podawać do obiadu lub jako przekąskę.

Placki
3 części brukwi
1 część ziemniaków
3 jajka
2-3 łyżki mąki
gęsty jogurt
świeże zioła, sól, pieprz,
Brukiew i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do startych warzyw dodać dużo ulubionych świeżych, pokrojonych ziół.
Smażyć na gorącym oleju do zrumienienia z obu stron
Można podawać z jogurtem
3 części brukwi
1 część ziemniaków
3 jajka
2-3 łyżki mąki
gęsty jogurt
świeże zioła, sól, pieprz,
Brukiew i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do startych warzyw dodać dużo ulubionych świeżych, pokrojonych ziół.
Smażyć na gorącym oleju do zrumienienia z obu stron
Można podawać z jogurtem
Sok z brukwi
działa oczyszczająco, odflegmia, wzmacnia wszystkie organy szczególnie płuca i śledzionę.
Dobrze jest go łączyć z innymi sokami, również dlatego ze jest bardzo gesty i wzmacnia się jego lecznicze działanie.
Razem z sokiem z kapusty białej leczy płuca i wątrobę
W polaczeniu z sokiem z marchwi oczyszcza organizm i odśluzowuje śledzionę
W polaczeniu z sokiem z selera oczyszcza i wzmacnia nerki.
Dobrze jest go łączyć z innymi sokami, również dlatego ze jest bardzo gesty i wzmacnia się jego lecznicze działanie.
Razem z sokiem z kapusty białej leczy płuca i wątrobę
W polaczeniu z sokiem z marchwi oczyszcza organizm i odśluzowuje śledzionę
W polaczeniu z sokiem z selera oczyszcza i wzmacnia nerki.
Danie z liści brukwi
Liście brukwi oczyścić, pokroić i lekko podgotować. Odlać wodę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić liście brukwi i dusić ok. 15 min. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Posolić do smaku. Można dodać oliwki i podawać z makaronem lub jako przystawkę.


















Brak komentarzy:
Prześlij komentarz