poniedziałek, 13 lipca 2015

Szczawik zajęczy – właściwości, zastosowanie i przepisy

Każdy na pewno zna ze spacerów po lesiedziką roślinkę podobną do koniczyny z kwadratowymi listkami.
Wydawałoby się żeby to ziele, bez uwagi jednak jest przydatna zarówno do celów kulinarnych jak i leczniczych. Roślina jest praktycznie bez zapachu, ale ma bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny smak – kwaskowaty podobny do limonki, lekko korzenny ale nie gorzki – dlatego może wzbogacić wiele potraw dla zdrowia i podniebienia.
Zawiera bardzo dużo witaminy C, dużo więcej niż owoce cytrusowe, witaminy z grupy B, bardzo dużo wapnia i ma właściwości lecznicze. Skutecznie gasi pragnienie.
Leczy szkorbut, ma działanie moczopędne, oraz chłodzące – przydatne w stanach gorączkowych. W medycynie ludowej jest używana w schorzeniach układu moczowego i leczeniu krwotoków. Jednakże nie powinny jej używać osoby z kamicą nerkową czy cierpiące na podagrę ze względu na zawartość szczawianów.  Pomocna przy niestrawności,  zatruciach krwi – oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa,żółtaczce, wymiotach, stanach zapalnych nerek i pęcherza, zapaleniach dziąseł,pleśniawkach oraz robaczycy przewodu pokarmowego. Są doniesienia że pomaga, także w chorobie nowotworowej.
Pobudza trawienie i wydzielanie śliny, zjedzenie kilku świeżych listków likwidujezgagę, oczyszcza wątrobę  – wystarczy jeść przez kilka dni szczawik z oliwą z oliwek.
Sok z liści po gotowaniu, zmienia kolor na czerwony – leczy rany, oczyszcza krew i może być stosowany jako płyn do płukania jamy ustnej i gardła, leczy owrzodzenia, siniaki i obrzęki. ma działanie podobno lepsze niż  sól Epsom.
szczawik zajeczy salatka
Szczawik zajęczy można dodawać dla smaku sałatek, zup czy twarożków czy innych, np. jako farsz do pieczonych ryb – nadaje niepowtarzalne walory smakowe.
Przepisy:
Zupa ze szczawiku zajęczego
1 szklanka liści szczawiku
1 cały dymka wraz z cebulą  drobno posiekana
3 lub pomidory gruntowe
2 litry wody
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
śmietana
Lekko podsmażyć cebulę wraz z dymką, dolać wodę  i gotować przez 10 minut, dodać szczawik, pomidory, przyprawić,  lekko schłodzić i dodać śmietanę. Wychłodzić w lodowce, podawać jako chłodnik ze świeżym chlebem. Niezapomniany smak i walory zdrowotne.
zupa szczawik zajeczy

Herbatka lecznicza
Zaparzyć w szklance wrzątku łyżkę świeżego lub suszonego ziela. Najlepiej przed snem.
Lemoniada:
Zagotować  świeże lub suszone zioła w wodzie, schłodzić lodem, osłodzić do smaku np. miodem. Gasi pragnienie lepiej niż każdy inny napój.
Pesto pesto szczawik zajeczy
3 ząbki czosnku, co najmniej ½ szklanki ziela, ½ łyżeczki dobrej soli i łyżka oliwy z oliwek. Zblendować a otrzymamyo wyjątkowym smaku i walorach zdrowotnychpesto do makaronu, kanapek i sałatek.
Przepisy dr. Różanskiego
Sposoby podawania: świeże ziele szarpane, nalewka na świeżym rozdrobnionym zielu (1:5, na wódce), macerat ze świeżego ziela (wytrawianie rozdrobnionego ziela wodą przegotowaną lub zdrojową przez 4-6 godzin). Nalewka pobudza krążenie krwi wieńcowe i może wpływać wzmacniająco na siłę skurczu mięśnia sercowego. Może zapobiegać kołataniu serca (5-10 ml nalewki 1-2 razy dziennie).
Na zimę ziele zmielić na papkę i zamrozić (uwaga na aluminiowe maszynki do mięsa!, reagują z sokiem szczawika; proponuje blendery bez aluminium). Sok-macerat z ziela zamrozić w kostki lodowe (wlać do torebek na lód i do zamrażalnika, spożywać jako źródło kwasów karboksylowych – znanych z cyklu Krebsa, witaminy C, soli potasowych i żelaza, flawonów, chlorofilu).
Szczawik roztarty z olejem lnianym/tranem ładnie przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń.
W medycynie ludowej odwar z owoców szczawika miał zastosowanie w leczeniuSpermatorrhea, czyli nasieniotoku (mimowolnego wytrysku nasienia). Z owoców szczawika przygotowywano odwar (pogotować kilka minut, pić małymi porcjami 1-2 szklanki odwaru dziennie). 

Naturalny lek na zakażenia bakteryjne i grzybicze przewodu pokarmowego 

Dobre bakterie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, problem pojawia się wtedy kiedy ich liczba jest zbyt mała aby zwalczać intruzów czyli złe bakterie w tym  Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za wiele chorób, łącznie z rakiem żołądka oraz grzyby np. Candida albicans – szacuje się że to już prawie epidemia, nie omija nawet małych dzieci.

W 79 roku naszej ery dwa rzymskie miasta Pompeje i Herkulanum zostały zniszczone przez wybuch Wezuwiusza. Ludzie zostali w jednej chwili pogrzebani pod wielometrową warstwą pyłu wulkanicznego, dzięki czemu ich ciała zostały zachowane w dobrym stanie, co pozwoliło badaczom na analizę ich stanu zdrowia, sposobu odżywiania itd. I tak np. analiza szczątków ludzkich z Herkulanum wykazała zmiany wywołane przez różne szczepy bakterii, nawet brucelozy. Wysoka częstotliwość występowania brucelozy była związana z jedzeniem skażonego sera i złych warunków sanitarnych. Jednakże ostatnie badania sugerują, że ludzie ci byli chronieni  poprzez spożywanie suszonych fig w oliwie, które mają działanie podobne dostreptomycyny. 
Oliwa z oliwek w kombinacji z figami może pomóc w leczeniu nie tylko zakażeń bakteryjnych czy grzybiczych, ale  również  w walce z hemoroidami czy zaparciami 
Przepis
40 suszonych fig przekroić na pół, umieścić w szklanym słoju, zalać 1 litrem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zamknąć naczynie i odstawić na 40 dni. 
Po 40 dniach można zacząć kuracje. Codziennie rano przed śniadaniem zjeść 2 połówki fig i wypić łyżeczkę oliwy.
W tym czasie należy starannie dobierać pokarmy – gotowane nie smażone, unikać wędlin kwaśnych potraw i ostrych przypraw.

Koktajl odkwaszający organizm

Zakwaszony organizm (pH)
Czy zastanawiałeś się skąd bierze się wzrastające ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne? To skutek długotrwałego zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Często osoby odczuwające bole lub inne dolegliwości, wykonują zalecone przez lekarzy badania laboratoryjne, jednak wyniki tych badan nie wykazują żadnych anomalii w organizmie. Póki co medycyna akademicka, podzielona na poszczególne specjalizacje nie przedstawia metody diagnostycznej wskazującej na utratę równowagi pH.
Zakwaszenie organizmu jest efektem niewłaściwego sposobu odżywiania. Głównym winowajca sa produkty wysoko przetworzone. Poza sokiem żołądkowym i moczem, które maja odczyn kwasowy, wszystkie pozostałe płyny ustrojowe maja odczyn lekko alkaliczny. Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu najważniejsze jest pH krwi. Choć krew posiada własny system buforowy, pozwalający na zneutralizowanie nadmiaru kwasów, jego przeciążenie powoduje osłabienie zdolności obronnych. Po prostu gdy brakuje minerałów alkalicznych, krew „pożycza” je z organów wewnętrznych.
Zakwaszenie organizmu może powodować zaburzenia krążenia, zakłócać produkcje insuliny, stwarzać środowisko do rozwoju nowotworów, budować tkankę tłuszczowa a także stany chronicznego zmęczenia, choroby reumatyczne, zmiany zwyrodnieniowe i wiele innych.
Nawet silnie zakwaszony organizm można doprowadzić do równowagi. Wystarczy zwiększyć spożycie produktów alkalicznych (np. warzywa, owoce, kasze), ograniczyć mięso , cukier i wyeliminować produkty przetworzone.
Oto przepis na doskonały napój który nie tylko odkwasi ale oczyści organizm z toksyn, pomoże przy odchudzaniu i w walce z cukrzyca :
składniki:
1 szklanka wody
2 łyżki octu jabłkowego najlepiej własnoręcznie zrobionego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie )
1\2 łyżeczki zmielonej stewii
kilka listków mięty

Napój energetyzujący domowej roboty

4 szklanki wrzątku
4 łyżeczki żeńszenia lub gingko
1 łyżeczki czarnej herbaty
Sok z jednej cytryny
4 łyżki miodu 
Gingko lub żeń-szeń zaparzyć wraz z herbatą w dzbanku.
Gdy przestygnie przecedzić i dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dosłodzić miodem.
Można opcjonalnie dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej. Wymieszać i wstawić do lodówki. 
Wzmacnia koncentrację, przyśpiesza metabolizm, zwiększa wydolność organizmu, wyrównuje poziom wody i elektrolitów w organizmie.
Można go stosować przy treningach siłowych, przemęczeniu czy w okresie wzmożonej nauki.
W przeciwieństwie do napojów oferowanych w handlu, jest naturalny i bezpieczny dla zdrowia.

Ocet czterech złodziei – wzmacnia organizm i zabija zarazki

Ocet czterech złodziei ( franc. vinaigre des quatre voleurs) inaczej zwany marsylskim to mieszanka ziół, przypraw korzennych zmacerowana w occie mająca wiele zastosowań nie tylko leczniczych.

Z powstaniem nazwy wiąże się legenda.
Kiedy epidemia dżumy, dziesiątkowała Europę, ludzie masowo uciekali z miast w obawie przed śmiercią.  Jednak zdarzali się śmiałkowie, którzy korzystając z paniki i nie zważając na ryzyko okradali zwłoki i domy chorych. Pewnego dnia w Marsylii  straż miejska przyłapała czterech rabusi na gorącym uczynku i postawiła przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci, ale wiedzeni ciekawością sędziowie postawili im ultimatum:  albo śmierć albo zdradzą  w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą.  Okazało się, że używali właśnie tego specyfiku, który chronił ich przed zarażeniem.
Jest wiele przepisów na ten ziołowy ocet  być może ta najbardziej przypomina średniowiecznej oryginał  :
ocet czterech zlodziei skladniki
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
Łyżka cynamonu
Łyżka goździków
4 ząbki czosnku
Litr octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Zioła i czosnek posiekać. W szklanym naczyniu zalać składniki octem, odstawić w cieple miejsce na 10-14 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelki.

Można używać jako przyprawę do duszonych mięs i warzyw, jako podstawę do sosu winegret, przy infekcjach nacierać plecy i klatkę piersiową, dodawać do kąpieli, używać do dezynfekcji i czyszczenia domowych powierzchni zwłaszcza jeśli w domu panuje grypa, jako dodatek do mydła w płynie do dezynfekcji rąk jako bazę do płukanek do włosów, jako środek odstraszający owady, zwalczający roztocza czy po prostu dodawać łyżeczkę do szklanki wody i pić na wzmocnienie odporności.
Składniki na recepturę Jean Valnet, znanego zielarza i aromaterapeuty z początku 20 wieku
2 łyżki kwiatów lawendy
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki mięty
2 łyżki szałwii
2 łyżki majeranku
2 łyżki anyżu hyzopu
4 ząbki czosnku (obrane i zgniecione)
1 litr białego wina lub octu jabłkowego
Inne przepisy na octy o rożnych działaniach m.in boreliozę
czy np grzybicę i kandydozę
Lub można samemu sobie skomponować w zależności od potrzeb.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz