Warzywa to rośliny zielne jedno–, dwu–
lub wieloletnie, które wykorzystywane są
w całości lub częściowo jako pożywienia
człowieka.
Jako części jadalne warzyw
wykorzystywane są: korzenie, pędy,
liście, owoce, kwiatostany, nasiona.
Niektóre warzywa stosowane są jako
rośliny lecznicze (np. pietruszka) lub jako
przyprawy (koper ogrodowy, liście
pietruszki, cebula, czosnek, papryka). Podział warzyw:
ze względu na przydatność kulinarną:
- podział pod względem części przeznaczonych
do spożycia.
ze względu na czas przechowywania:
- trwałe, które można przechowywać przez
dłuższy okres czasu (np. warzywa
korzeniowe)
- nietrwałe, które można przechowywać tylko
przez bardzo krótki czas (np. warzywa
liściaste),
ze względu na sposób uprawy:
- inspektowe
- gruntowe.Podział warzyw ze względu na przydatność
kulinarną
• marchew, pietruszka,
• seler, burak ćwikłowy,
• skorzonera, salsefia,
• pasternak, chrzan
korzeniowe
• rzepa, r
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz