poniedziałek, 13 lipca 2015

Kurkuma – jak używać aby była lekarstwem i jak odróżnić dobrą o

 

Garść cennych informacji o tym w jaki sposób używać  kurkumę aby była skutecznym lekarstwem oraz jak ustrzec się od podróbek i produktów zanieczyszczonych.

kurkuma wlasciwosci lecznicze potwierdzone naukowo

Chyba każdy już słyszał o leczniczych właściwościach kurkumy, przyprawy która od tysięcy lat jest używana jako lek w krajach dalekiego wschodu.
Obecnie kurkuma i jej właściwości lecznicze są najczęstszym przedmiotem badań naukowych w instytutach na całym świecie wśród naturalnych produktów pochodzenia roślinnego.
National Center for Biotechnology Information na swoich stronach przedstawia ponad 3000 publikacji naukowych, które pojawiły się w ostatnich latach na podstawie badań in vitro, na zwierzętach i ludziach, gdzie udowodniono jej silne właściwości farmakologiczne m.in. : przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne, radioochronne i kardioochronne.
Kurkumina (związek chemiczny występujący w kurkumie) została uznana jako silny naturalny  środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute), który wydał od czasów Nixona ponad 90 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie.
Jednakże, aby leczenie kurkuma przynosiło skutki muszą być spełnione dwa warunki
  1. Jakość kurkumy
  2. Sposób używania
tradycyjna uprawa kurkumy na sri lance

Dobra jakość to przede wszystkim produkt niepodrobiony, bez żadnych domieszek i obcych substancji, pochodzący z  upraw bez użycia środków chemicznych.


Problem jest w tym, że kupujemy kurkumę najczęściej nie od producentów a oddystrybutorów, którzy często, aby zyskać na objętości dodają obce substancje na przykład mąkę. Można to sprawdzić ale już po zakupie. Rozpuszczamy kurkumę w szklance wody, jeśli na dnie widzimy osad, to znaczy kupiliśmy oszukany produkt.
Kolejną ważną sprawą jest  jakość samej kurkumy (zawartość kurkuminy) i to aby byławolna od zanieczyszczeń. Samo oznaczenie na opakowaniu, że produkt jest organiczny nie wystarczy. Certyfikat Organic Label zdewaluował się w ciągu ostatnich kilku lat, ponieważ jest już prawie 300 chemikaliów rolniczych, których „dopuszczalne” poziomy kwalifikują je jako produkt organiczny.
Aby zminimalizować ryzyko należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Na pewno nie należy do celów leczniczych kupować kurkumy z Chin, nawet jeśli  ma certyfikat Bio, ponieważ większość ziemi uprawnej w Chinach jest zanieczyszczona metalami ciężkimi.

sri lanka tradycyjna uprawa
Wg mnie najlepszym wyborem jest Sri Lanka ponieważ
a) ma optymalny klimat, niewyjałowioną glebę która nie potrzebuje nawozów sztucznych
b) rolnictwo jeszcze nie zostało zindustrializowane, ciągle jeszcze pozostajetradycyjne. Nie tak dawno skończyła się trwająca 25 lat wojna domowa z Tamilskimi Tygrysami, dlatego z jednej strony nie było środków na rozwój, z drugiej strony nie był to bezpieczny kraj dla inwestycji przez zagraniczne korporacje, nie tylko ze względu na częste ataki terrorystyczne ale także niestabilna sytuacje polityczna.

Jak już zdobędziemy odpowiednia kurkumę, trzeba wiedzieć jak używać aby przyniosła pożądane rezultaty:
University of Maryland Medical Center podaje zalecane dawki dla dorosłych w przypadku m.in. raka, chorób kardiologicznych, chorób układu pokarmowego, stanów zapalnych
Korzeń: 1,5 – 3 g na dobę
Suszony, sproszkowany korzeń: 1 – 3 g na dobę
Kapsułki zawierające proszek (kurkumina): 400 – 600 mg, 3 razy dziennie
Płynny ekstrakt (1: 1) 30 – 90 kropli dziennie
Nalewka (1: 2): 15 – 30 kropli, 4 razy dziennie
Z kolei  Centrum Medyczne Uniwersytetu Kalifornijskiego (badania nad chorobąAlzhaimera) dla lepszej absorpcji  przez organizm zaleca stosować na pusty żołądekrozpuszczoną w płynie o podwyższonym PH np. soku z wiśni.
Natomiast na stronach National Cancer Institute, można przeczytać, że kurkuma jest lepiej absorbowana z tłuszczem, np. z oliwą z oliwek i czarnym pieprzem (bioperyna). Ale nie ma co do tego jednoznacznych odpowiedzi wśród naukowców –list dr Donald Abram.

Jeśli, wśród naukowców nie ma jednoznacznego stanowiska kiedy najlepiej jest absorbowana kurkuma, właściwe jest stosować tak zaleca medycyna ajurwedyjska. Np. na Sri Lance lekarze leczniczo zalecają przyjmować z tłuszczem np. pełne mleko lub olej kokosowy. Z drugiej strony, kurkuma jest obecna w codziennym lankijskim menu, wchodzi w skład ostrej mieszanki curry więc jest spożywana także w obecności pieprzu.
Istnieje wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy– jednym z nich jest Złote Mleko – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.

Niedobór kwasu żołądkowego – lekceważony problem i poważne konsekwencje


Odpowiednie wysokie stężenie kwasu solnego w żołądku jest niezbędne do prawidłowego trawienia, które znacząco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

Niedobór kwasu żołądkowego

W przypadku niedoboru:
  1. Białka nie będą trawione i wchłaniane (mięso, ryby, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe), co zwiększa ryzyko osteoporozy, prowadzi do stanów zwyrodnieniowych a źle przetrawione białka system immunologiczny zaczyna traktować jak wroga – co powoduje alergie i astmę.
  2. Żołądek nie będzie prawidłowo opróżniał treści, co będzie powodować refluks przełyku i tzw. zgagę
  3. Zaburzona zostanie absorpcja niektórych pierwiastków i mikroelementówtakich jak wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, bor, selen itd. przez co zaburzona zostanie biochemia całego organizmu. Co może w konsekwencji prowadzić do poważnych chorób w tym raka i chorób serca.
  4. Niemożliwa będzie sterylizacja żołądka, przez co zostanie obniżona odporność iwzrasta ryzyko infekcji przewodu pokarmowego w tym chorób jelit, wzdęć i gazów – kwas żołądkowy zabija bakterie i drożdże, które dostają się z pożywieniem. Ale nie tylko, nie zniszczone mikroorganizmy mogą powodować reakcje alergiczne i zapalne w odległych miejscach. Nawet w mózgu – depresja i obniżenie nastroju.
  5. Witamina B12 nie będzie przyswajana. Mniej niż 1%.
Objawy mogące wskazywać na niedoboru kwasu żołądkowego
  1. Przyspieszone starzenie
  2. Gazy i wzdęcia, zespół jelita wrażliwego
  3. Tendencja do alergii, astma
  4. Refluks żołądkowo-przełykowy
  5. Niedobór żelaza, niedokrwistość
  6. Niedobór witaminy B12
  7. Tendencja do zakażeń grzybiczych i bakteryjnych jelit np.  Candida
Prosty domowy test na niedobór kwasu żołądkowego
Rano na czczo należy wypić ½ szklanki wody z wymieszaną  ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli jest żołądek prawidłowo zakwaszony, roztwór sody wejdzie w reakcje z kwasem żołądkowym, wydzieli się dwutlenek węgla w do 90 sekund powinno się odbić. Jeśli nie, to znaczy że kwas solny ma za wysokie pH i żołądek jest niedokwaszony. W przypadku szczególnie refluksu i zgagi nie należy przyjmowac w żadnym wypadku preparatów, które zobojętniają kwas żołądkowy bo to dodatkowo pogłębia problem, zwalczając jedynie objawy.
Jak zakwasić żołądekSposoby zakwaszania żołądka:
1. Ocet jabłkowy – 15 minut przed posiłkiem wypić szklankę wody z 2 łyżeczkami octu jabłkowego – domowego lub organicznego.
2. Używanie kwasu askorbinowego (witaminy C w proszku) w trakcie posiłków
3. Mikstura ajurwedyjska
1 Cytrynę, 2-3 centymetrowy kawałek imbiru zblendować z ½ łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej. Zażywać ½ łyżeczki 15 minut przed pos
iłkiem.

Jak zabezpieczyć się przed szkodliwym promieniowaniem telefonów komórkowych


Telefony komórkowe to z jednej strony dobrodziejstwo w komunikacji, z drugiej strony emitują promieniowane elektromagnetyczne nieobojętne dla zdrowia człowieka.
Mimo, że telefony nie są w powszechnym użyciu wystarczająco długi okres czasu aby można było określić długofalowe skutki oddziaływania, jednakże badania naukowe niezbicie wykazują, że promieniowanie elektromagnetyczne emitowane przez telefony komórkowe jest  szkodliwe dla człowieka.
ochrona przed promieniowaniem rozmaryn
Np. według przeprowadzonych badań przez Europejski Instytut ds. Komponentów Elektronicznych w Bukareszcie promieniowanie emitowane przez telefony komórkowe ma wpływ na krew, próbki krwi poddawano oddziaływaniu mikrofal o różnym natężeniu, eksperymenty trwały od 10 do 60 godzin i wykazały, że nawet przy promieniowaniu mniejszym niż promieniowanie telefonów komórkowych dochodzi do wytrącenia hemoglobiny z krwinek czerwonych i przenikaniu jej do krwiobiegu. Inne eksperymenty dowiodły, że w żywych, zarówno ludzkich jak i zwierzęcych komórkach, wystawionych na działanie pola elektromagnetycznego typowego dla telefonów komórkowych, następował znaczący wzrost jedno- i dwuniciowych pęknięć helisy kodu DNA – czyli uszkodzenie DNA. Z czym się wiąże uszkodzenie DNA i jakie ma skutki wszyscy wiemy. Badania wykazały m.in,  że poddana promieniowaniu krew miała o 300% wiecej uszkodzen w tym DNA niż palenie tytoniu czy azbest. Badania trwały cztery lata i zostały w większości sfinansowane z budżetu Unii Europejskiej, prowadzone były przez 12 zespołów badawczych z 7 państw.
rozmaryn chroni przed promieniowaniem
Jak ograniczyć promieniowanie to pewnie każdy wie. Mniej korzystać z telefonu, raczej w razie konieczności a nie dla pogaduszek, unikać bliskiego kontaktu, trzymać możliwie jak najdalej od ciała, np. w torbie a nie w kieszeniach czy na smyczach na szyi, w domu trzymać telefon co najmniej w odległości 2 metrów od siebie a na noc najlepiej wyłączać, nie trzymać bezpośrednio przy uchu przed uzyskaniem polaczenia bo wtedy jest największa siła promieniowania a telefon komórkowy trzymamy głównie przy kości skroniowej, która jest najcieńszą kością czaszki stanowi bardzo słabą barierę ochronną.

Jeśli mimo wszystko nie możemy zmienić trybu życia i kontaktu z telefonem – jestnaturalne remedium, aby zabezpieczyć się przed szkodliwym promieniowaniem.
Rozmaryn
Badania naukowe wykazały że rozpuszczalne w tłuszczach kwasy karnozolu i karnozowy ì zapewniają bardzo dużą ochronę przeciwmutacyjną.  Działają jako foto-protektor likwidując wolny rodniki  i  stymulując  własne endogenne mechanizmy obronne.
Wystarczy od czasu pić herbatki, zaparzyć ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu w szklance wrzątku, używać olejek rozmarynowy, smarować nim z dodatkiem innego oleju, stopy i dłonie, częściej  używać rozmarynu jako przyprawę, robić inhalacje z dodatkiem olejku lub ziela.

rosemary balsamic marinade

Ust korale


By prowokować do marzeń , musiały przypominać “rozcięty owoc granatu” jak to określano w przedwojennych romansach..

usta jak koraleNie było to łatwe do osiągnięcia bez dzisiejszych kosmetyków, a jednak prababcie doskonale sobie radziły za pomocą środków naturalnych i lepiej tolerowanych niż dzisiejsza chemia.

Istotna była przede wszystkim regularność tych zabiegów, zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych, bo cieniutki nabłonek pokrywający wargi slab ochroni je przed kaprysami aury.

Ma zaledwie 3 do 5 warstw komórek, podczas gdy inne części ciała aż 10-15 warstw!
Jeśli nie pielęgnujesz ust, szybko pojawia się na nich trwale bruzdy, skora marszczy się i pierzchnie ..a tak łatwo temu zapobiec:
Codziennie rano i wieczorem smaruj wargi olejkiem migdałowym z witamina E (3 krople witaminy na łyżeczkę oleju)
Dwa, trzy razy w tygodniu rób sobie maseczkę:
Łyżeczkę twarożku wymieszaj z ½ łyżeczki śmietany, mieszankę nałóż na wargi na 20 minut i przykryj płatkiem kosmetycznym. Zmyj wodą i nałóż balsam.
balsam do ust

Balsam
Weź: 2 łyżki utartego pszczelego wosku, ½ łyżeczki oleju sezamowego i łyżeczkę miodu.
Wosk i olej podgrzej mieszając w kąpieli wodnej, póki się wosk nie stopi. Wtedy zdejmij z ognia, dodaj miód, dobrze wymieszaj i przełóż do słoiczka.

Jeśli chcesz nadać wargom ciepłą różową barwę, balsam zastąp odżywczymbłyszczykiem żurawinowym

Weź: 1 łyżkę oleju migdałowego, 10 świeżych owoców żurawin i łyżeczkę miodu. Zmieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj, gdy się zagotują, staranne rozgnieć owoce i wymieszaj. Odstaw na 5 minut, przecedź przez gęste sito, znów zamieszaj. Po wystygnięciu przełóż do pojemniczka.
Blade wargi nabiorą koloru, jeśli będziesz je codziennie delikatnie masować miękką szczoteczka do zębów, zmoczoną w zimnej wodzie.
Przy okazji usuniesz wysuszone i odstające skórki i zmniejszysz zmarszczki wokół ust. Dodatkowo raz na tydzień masuj usta i ich okolice kostka lodu – poprawisz ukrwienie.
Pękaniu warg zapobiegnie siemię lniane. Zmielone nasiona rozgotuj w wodzie tak by otrzymać gesty kleik. Nakładaj go kilka razy dziennie.
Z pierzchnięciem poradzisz sobie, nacierając usta codziennie po jedzeniu i myciu zębów oliwa z oliwek.

Balsam z masłem shea

Weź 1 łyżkę masła shea i łyżeczkę oleju migdałowego. Dokładnie wymieszaj – zostaw do stężenia.


balsam czekoladowy
Balsam „czekoladowy pocałunek”

Weź 1 łyżkę oleju migdałowego, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, kilka kropel witaminy E, 8g wosku pszczelego 7g czekolady.
Wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie podgrzewaj. Do wystudzonej jednolitej masy dodaj 1 łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodowce.

Dlaczego tak ważne jest to co jesz?

food

Ludzki organizm jest skonstruowany doskonale. Jest w nas superinteligentny mechanizm leczący – to system immunologiczny. Doskonalszy twór niż nauka jest w stanie wytworzyć. Ten doskonały mechanizm potrafi wyleczyć każdą chorobę, wymieniać uszkodzone komórki na nowe, ma w sobie wszystkich specjalistów od kardiologa po onkologa, ale aby ten mechanizm samouzdrawiania działał potrzebuje paliwa najlepszej jakości – a my mu tego paliwa nie dostarczamy dlatego chorujemy.

Zamiast dostarczać żywej żywności, enzymów, naturalnych witamin, mikroelementów, pochłaniamy kilogramy chemii – wdychając, jedząc, pijąc, wcierając w skórę. Zaakceptowaliśmy chemiczne domieszki w naszych potrawach, napojach, ubraniach, kosmetykach – a większość z nich jest nie tyle zbyteczna co szkodliwa.

Jak wygląda proces twórczy większości produktów spożywczych które trafiają do supermarketów ?

Rośliny rosnące na wyjałowionej ziemi najpierw są chemicznie nawożone, spryskiwane pestycydami, herbicydami, następnie są chemicznie konserwowane i aby dobrze się produkt sprzedawał chemicznie ulepszane, kolorowane – ponieważ taki produkt nie ma już naturalnego smaku jest sztucznie aromatyzowany, ponieważ nie ma naturalnych wartości – jest sztucznie witaminizowany i wtłaczane są minerały nieorganiczne – to wszystko nie służy zdrowiu – organizm jest z jednej strony niedożywiony z braku niezbędnych składników odżywczych, z drugiej strony zatruty toksynami. System immunologiczny przestaje działać więc zaczyna chorować. I wtedy z pomocą przychodzi nauka i człowiek dostaje kolejne dawki toksyn i chemii w postaci lekarstw.
Mięso zwierząt hodowlanych jest pełne rtęci, hormonów, antybiotyków, dioksyn polichlorowanych bifenyli, i innych zanieczyszczeń przemysłowych. Do tego pestycydy zjadane przez zwierzęta wraz z paszami podczas tuczenia, odkładają się w tłuszczu i osiągają stężenie ponad 800% wyższe niż w zjadanych przez nie roślinach. W dawnych czasach mięso zwierząt zawierało ok. 3% tłuszczu, obecnie od 20-40%.

Przyczyną większości chorób w tym wszystkich cywilizacyjnych są toksyny – otwarcie już o tym mówi coraz więcej  naukowców, lekarzy, specjalistów

Jak się wobec tego żywić? 
nutrition


Najlepiej żywą żywnością, nieprzetworzoną:


  • świeże warzywa, owoce, ziarna, orzechy, nasiona,  – jeśli mamy możliwość z własnego ogrodu lub z gospodarstw ekologicznych
  • zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany, masło gee, smalec gęsi
  • mięso najwyżej 2 razy w tygodniu, najlepiej kupione z hodowli ekologicznych, gdzie zwierzęta karmione są zieloną trawą – jeśli nie ma takiej możliwości najlepiej kupować mięso chude – pierś kurczaka, indyka, chuda polędwica dzięki temu unikniemy toksyn obecnych w tłuszczu
  • ryby – z czystych wód, nie- hodowlane
  • nabiał – ostrożnie – sery, kwaśne śmietany czy jogurty z gospodarstw ekologicznych, lub własnoręcznie zrobione
  • przyprawy – naturalne, najlepiej świeże, nie mieszanki
Unikać cukru, białej mąki, tłuszczów trans i produktów które je zawierają, oczywiście produktów przetworzonych, fast food – najlepiej kupować żywność bez opakowań.  Jedzmy to co daje matka natura a przemysł. Żywność ekologiczna jest co prawda droższa, ale lepiej zjeść mniej a pełnowartościowego, niż wrzucać w siebie śmieciowe jedzenie i chorować.
Do tego trochę ruchu, więcej optymizmu, mniej zamartwiania, więcej uśmiechu 

Chcemy być szczupli

jedzenieMało kto zdaje sobie sprawę, że zapotrzebowanie na duże ilości pokarmowe kończy się z wiekiem 25 lat kiedy to organizm zużywa je do wzrostu i rozwoju. Po tym czasie organizm nie potrzebuje już budulca do wzrostu a jedynie do regeneracji, co oczywiście stanowi o wiele mniejszym zapotrzebowaniu pokarmowym. Spokojnie możemy zmniejszyć dostawy pokarmowe o 1/3  po 25 roku życia, zaś po pięćdziesiątce nawet o połowę.  W przeciwnym razie nasz organizm zacznie odkładać nadmiernie  przyjmowane ilości substancji odżywczych w postaci „złego tłuszczu” gdzie się tylko da. I tak widzimy całe rzesze „brzuszkowych” spacerujących z dumą po ulicach. Tkwi bowiem jeszcze w społeczeństwie dawny pogląd, że wydatny brzuch świadczy o dobrobycie .O dobrobycie kieszeni pewnie tak ale o zdrowym rozsądku już trochę mniej.
A oto najczęściej popełniane  „grzechy” żywieniowe:
  1. Jemy zbyt dużo – Odżywiamy się tak jak byśmy wykonywali ciężką pracę fizyczną i obciążamy takąż ciężką pracą nasz układ pokarmowy żeby wszystko strawił. Szczególnie spożywamy nadmiar kalorii wieczorową porą i w dni wolne lub święta. W rezultacie pochłaniamy 360 kalorii dziennie więcej niż tego potrzebuje nasz organizm. Po paru latach fundujemy sobie 18-20kg nadwagę.
  2. Jemy nieregularnie i szybko prze co zjadamy więcej niż to konieczne.
  3. Jemy zbyt tłusto. Potrzeby przeciętnego organizmu to 80g tłuszczu dziennie, gdy tymczasem serwujemy sobie średnio 130g co, z czasem, daje nam niezły zapas niespalonego produktu.
  4. Jemy za dużo cukru. Cukier łącząc się z solami tłuszczów nasyconych produkuje ogromne kryształy cholesterolu.
  5. Pijemy za dużo słodkich napoi i alkoholu, przez co dostarczamy przeciętnie 330 kcal dziennie. Jemy źle ze względu na dostarczane organizmowi wartości. Za dużo cukrów, tłuszczów, białego pieczywa, ciastek, wyrobów mącznych, makaronów. Zbyt dużo konserw i żywności przetworzonej, za mało natomiast w naszej diecie warzyw, owoców, ryb, mleka.
  6. Nie dostosowujemy diety do wieku. Za dużo jemy po 50-tce. Potrzeby tej grupy są o wiele mniejsze, gdyż w tym wieku organizm potrzebuje mniej energii. Przekarmiamy również dzieci.
Może zaczniemy zatem myśleć ile i co jemy a będziemy zapewne szczupli i zadowoleni. Czego oczywiście Wam Życzę.

Jak się pozbyć bólu głowy i stresu w kilka minut 

Stres jest zjawiskiem codziennym, większość z nas go doświadcza.
Oprócz napięcia nerwowego stres powoduje także wiele objawów fizycznych takich jak bóle głowy, brak energii, problemy z układem odpornościowym, a nawet niestrawność.
Wg medycyny chińskiej, na ciele człowieka znajduje się kilka punktów akupresurowych, których stymulowanie relaksuje ciało.
Jednym z nich jest punkt „Shen Men” co w wolnym tłumaczeniu oznacza „Wrota niebios”
Stymulowanie tego punktu redukuje stres, zwiększa energię, wzmacnia system odpornościowy i zmniejsza ból.
Punktu znajdującego się w górnej wewnętrznej części małżowiny usznej.

punkt akupresurowy na bol glowy i stres
Sposób wykonania
– Patyczkiem do uszu naciśnij punkt zaznaczony na rysunku i delikatnie masuj
– Oddychaj powoli i głęboko, obserwuj wdech i wydech, skup się na oddychaniu
– Przy wdechu patrz w prawo, przy wydechu w lewo, ale nie ruszaj głowa
– Stopniowo zaczniesz odczuwać jak twoje ciało relaksuje i zmniejsza objawy stresu
Dodatkowe porady:
– Punkt na uchu można masować opuszkami palców
– Masuj ten punkt zawsze gdy poczujesz stres
– Zabieg ten można wykonywać codziennie przed snem

Jak sprawić aby paznokcie szybciej rosły, były piękne i mocne?


Ten domowy zabieg naprawdę potrafi zdziałać cuda!
Jeśli chcesz w krótkim czasie „wyhodować” naturalne, piękne i długie paznokcie, stosuj ten prosty sposób 2 razy w tygodniu.
piekne i dlugie paznokcie - szybki porost
Potrzebne składniki:
1. Pomarańcza
2. Czosnek
3. Oliwa z oliwek
Do miseczki wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj pokrojony lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszaj. Mocz paznokcie przez 10 minut.
Następnie zastąp mieszaninę oliwą z oliwek mocz kolejne 5 minut.
Efekty zobaczysz już po krótkim czasie.
Czosnek jest częstym składnikiem odżywek, utwardza płytkę paznokci, pomarańcze ze względu na zawartość kwasu foliowego i witaminy C stymulują wzrost paznokci. Oliwa z oliwek wzmacnia, odżywia i uelastycznia co zapobiega łamaniu paznokci i rozdwajaniu się płytki
.

Dlaczego warto przestać pić napoje gazowane ?

Co dzieje się z twoim ciałem przez 60 minut po wypiciu coca-coli?
Słońce, upał, pragnienie… Bierzesz do ręki zimną aluminiową puszkę, pokrytą kropelkami wody. Podnosisz zawleczkę… Pssst!… co za ulga. Gazowany napój spływa do gardła. Gaz uderza Ci do nosa i oczy zaczynają łzawić, ale to takie dobre! I kolejny łyk…
coke10 minut później
Jeżeli wypiłeś już całą puszkę coli, to właśnie dostarczyłeś do organizmu równowartość 10 łyżeczek cukru! To jest 100% dziennej zalecanej dawki.
W normalnych warunkach powinno to wywołać u Ciebie odruch wymiotny, ale zawarty w coca-coli kwas fosforowy zakwasza ją i stąd wrażenie orzeźwienia.
Po 20 minutach
Stężenie cukru we krwi gwałtownie wzrasta, wystawiając organizm na pierwszą próbę. Trzustka zaczyna produkować ogromne ilości insuliny. Tylko w ten sposób Twoje ciało będzie mogło przetworzyć nadwyżkę cukru w tłuszcz, który jest łatwiej przyswajany przez organizm. W wyniku tego procesu tłuszcz zostaje zmagazynowany w postaci kuleczek. Co prawda są one mało estetyczne, ale za to przez pewien czas nieszkodliwe – natomiast nadmiar glukozy we krwi jest jak śmiertelna trucizna. Jedynie wątroba jest w stanie magazynować glukozę, ale tylko w ograniczonym stopniu.
Po 40 minutach
Większość kofeiny zawartej w coli zostaje wchłonięta przez organizm. Kofeina powoduje rozszerzenie źrenic oraz podnosi ciśnienie krwi. W tym samym momencie podnosi się stężenie cukru w wątrobie, co powoduje uwolnienie cukru do krwi.
Po około 45 minutach
Organizm zaczyna produkować zwiększoną ilość dopaminy. Dopamina to hormon stymulujący „ośrodek przyjemności” w mózgu. Taka sama reakcja występuje po zażyciu heroiny.
To nie jedyna wspólna cecha łącząca narkotyki i cukier. Od cukru również można się uzależnić. I to do tego stopnia, że w jednym z badań wykazano, że cukier uzależnia silniej od kokainy. Nic więc dziwnego, że osoba uzależniona od coli zachowuje się przed jej wypiciem jak narkoman na głodzie.
Po 60 minutach
Stężenie cukru we krwi znacznie się obniża -stan ten nazywamy hipoglikemią (sugar crash), a wraz z nim obniża się również poziom energii oraz koncentracji.
woda1Aby tego wszystkiego uniknąć, najlepiej pić wodę.
Ciężko jest się przestawić na picie wody, kiedy od niepamiętnych czasów przyzwyczajony jesteś do picia słodzonych napojów gazowanych, kawy i herbaty, albo też wina czy piwa.
Wydaje Ci się wtedy, że woda po prostu nie ma smaku. Tak naprawdę jednak problem wcale nie leży w smaku. Kto nie ma ochoty na wodę, pewnie wcale nie jest spragniony. A jeśli nie odczuwasz pragnienia, to znaczy, że brakuje Ci ruchu. Po tym, jak porządnie się spocisz podczas pracy czy uprawiania sportu, wypicie kilku szklanek wody to nie tylko konieczność – to prawdziwa przyjemność.
Dlaczego warto przestać pić colę?
Woda jest najsmaczniejsza wtedy, kiedy naprawdę chce nam się pić; podobnie dzieje się, kiedy jesteśmy bardzo głodni.
To jednak nie tylko przyjemność. Picie wody pomaga zmniejszyć spożycie szkodliwych substancji, takich jak:
• kwas fosforowy, który zaburza metabolizm wapnia i powoduje osteoporozę oraz rozmiękanie kości i zębów,
• cukier, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę, choroby układu krążenia, artretyzm i choroby nowotworowe oraz do powstawania przewlekłych stanów zapalnych,
• aspartam, który powoduje aż 92 skutki uboczne, w tym guzy mózgu, epilepsję, nadwrażliwość emocjonalną i cukrzycę,
• kofeina, która powoduje drgawki, bezsenność, bóle głowy, nadciśnienie, demineralizację kości i utratę witamin.
Ponadto kwaśny odczyn coli jest zabójczy dla zębów. Czy zauważyłeś, jak po wypiciu coli zgrzytają Ci zęby? Cola ma więcej kwasu niż sok z cytryny, można jej więc używać do odrdzewiania metalu (spróbuj zostawić zardzewiałą monetę w coli na pół godziny i zobacz, co się stanie). Jeżeli często pijesz colę, szkliwo Twoich zębów może stać się porowate, zżółknąć lub zszarzeć.
O wpływie coli na otyłość można mówić bez końca: u dzieci pijących colę ryzyko otyłości wzrasta o 60%. Poza tym :
• zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę,
• zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory,
• uzależnia od cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz