wtorek, 7 lipca 2015

porady P.Joli"

Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!

Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.

Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej ilości tłuszczów typu ‘trans' powodujących otyłość i choroby układu krążenia. Warto kupić droższą czekoladę gorzką, najlepiej 70%.

Po drugie miód. Miód działa antybakteryjnie i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Spożywanie tego smakołyku polecane jest szczególnie osobom o słabej kondycji fizycznej i psychicznej. Warto również wiedzieć, że miód wzmaga rozwój intelektualny naszych pociech.

Po trzecie świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Bogaty w witaminę C, normalizuje ciśnienie krwi, obniża cholesterol, a w tym przypadku osłodzi również ciasto.

Składniki:

Ciasto:
• 3 tabliczki czekolady
• 2 łyżki miodu
• 6 jaj
• 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
• Skórka z jednej pomarańczy
• Szczypta soli

Polewa:
• 1 pomarańcza
• 1 łyżka miodu
• 50 ml sherry

Sposób przygotowania:

1. Na parze rozpuścić czekoladę z miodem.
2. Utrzyj żółtko i połącz je z przestudzoną masą czekoladową. Mieszaj całość dodająć stopniowo sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.
3. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, a następnie dodaj do czekoladowej masy.
4. Piecz w okrągłej formie w rozgrzanym do 250 C piekarniku przez 10 minut.
5. W międzyczasie podgrzej filetowane cząstki w miodzie i sherry.
6. Gotowe ciasto podawaj z polewą z pomarańczy i startą skórką pomarańczową.

Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami.

Które ciasta można miksować?
Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej można doprowadzić je do odpowiedniej konsystencji.
Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym, którego bazą są białka - można je ubić w mikserze, jednak połączenie ich z resztą składników powinno odbywać się za pomocą drewnianej łyżki lub na bardzo małych obrotach, w przeciwnym razie białka mogą opaść, a samo ciasto stanie się ciężkie i zakalcowate.
Ciasto drożdżowe również można wrzucić do robota kuchennego - ale na wolnych obrotach i ostrożnie. Po dokładnym wymieszaniu składników należy zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu przez około pół godziny do wyrośnięcia.
Pierwszy etap, czyli mieszanie składników przy wyrabianiu ciasta kruchego może się odbyć za pomocą robota kuchennego, jednak w mikserze pojawi nam kruszonka, która należy zagnieść rękami, po czym włożyć tak powstałe ciasto do zamrażalnika.

Wyrabiania ciasta
Wyrabianie ciasta to najważniejszy etap przygotowywania ciasta. Jeżeli popełnimy jakiś błąd, to prawie na pewno ciasto nie wyjdzie takie, jak byśmy chcieli.
Składniki, które będą nam służyły do wyrabiania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, chyba, że przepis wyraźnie mówi o produktach prosto z lodówki.
Dlaczego temperatura jest taka ważna? W temperaturze pokojowej składniki takie jak jajka, masło albo mleko bardzo łatwo wiążą się z innymi produktami, powodując tworzenie się emulsji, która zatrzymuje powietrze. Podczas pieczenia powietrze powoli rozszerza ciasto, przez co go spulchnia. Zimne składniki spowodują, że ciasto będzie zbyt gęste.
Produkty, których będziemy używać do wyrabiania ciasta powinny być wyciągnięte pół godziny przed ich użyciem. Jeżeli zapomnieliśmy o tym albo po prostu nie mamy czasu, możemy pokroić masło w kostkę i włożyć na kilka sekund do mikrofali, a jajka włożyć na 5 minut do ciepłej (nie gorącej, bo popękają!) wody.

Długie miksowanie
Wielkim dobrodziejstwem naszych czasów są roboty kuchenne, które mogą za nas ubić białko jajek, wymieszać dokładnie ciasto, a do tego zrobić polewę. Możemy wsypać produkty do robota, włączyć go i zająć się innymi rzeczami. Niestety jest to duży błąd.
Zbyt długie miksowanie składników ciasta powoduje aktywację glutenu zawartego w mące. Rezultatem tego jest wyrobienie ciasta o bardzo zwięzłej i elastycznej strukturze, co nie jest pożądanym efektem przy wyrobie delikatnego ciasta. Jeżeli robimy pizzę, wówczas możemy sobie na to pozwolić.
Zbyt długie i intensywne ubijanie śmietany spowoduje, że po kilku minutach opadnie.
Zwykły cukier zamiast cukru pudru
W przepisie jest napisane „użyj cukru pudru", a ty akurat go nie masz. Zastępujesz go więc zwykłym cukrem, bo przecież to jedno i to samo.
Cukier puder jest mniej słodki niż zwykły cukier w krysztale. Robiąc ciasto kruche, pół kruche lub ucierane należy użyć cukru pudru, ponieważ dzięki temu otrzymamy bardzo lekko masę. Cukier w krysztale nadaje się do np. do pierników.

Przesiać, czy nie przesiać?
Jest wielu sceptyków, którzy uważają, że przesiewanie mąki to bzdura i strata czasu. Ale w przesiewaniu nie chodzi o to, że w mące mogą być jakieś zanieczyszczenia (obecnie i tak się nie zdarzają). Nie po to się ją przesiewa.
Przesianie mąki przez sito służy do napowietrzenia, przez co ciasto, do którego dodamy taką mąkę będzie bardziej pulchne i lekkie.

Soda zamiast proszku do pieczenia
Często się zdarza, że podczas robienia wypieków okazuje się, że nie mamy proszku do pieczenia. I zaczyna się burza mózgów, co w zamian za nią dodać, aby ciasto wyrosło i było smaczne.
Proszek do pieczenia, składa się z kwaśnego węglanu sody, mąki pszennej lub ziemniaczanej oraz kwaśnych soli.
Kwaśny węglan sodu to inaczej wodorowęglan sodu, czyli po prostu zwykła soda oczyszczona. Mąka pszenna lub ziemniaczana dodawana do proszku jest po to, aby wszystkie składniki się nie zbrylały oraz jako substancja wypełniająca.
Soda oczyszczona jest solą słabego kwasu, która może zostać wyparta przez mocniejszy kwas, powodując spulchnienie ciasta. Czyli, aby soda spowodowała rozrost ciasta, musi być dodany kwas, który ją uaktywni - stąd w proszku do pieczenia kwaśne sole.
Wiec jeżeli mamy w przepisie proszek do pieczenia, a nie posiadamy go, to możemy dodać sodę. Na jedną łyżeczkę sody przypada około czterech łyżeczek proszku do pieczenia, więc jeżeli w przepisie są podane 2 łyżeczki proszku, to należy dodać pół łyżeczki sody. Aby soda zadziałała poprawnie, w cieście muszą być produkty o kwaśnym odczynie, czyli np. kefir, maślanka, śmietana, jabłka, ocet, miód, melasa albo sok z cytrusów. Soda, w przeciwieństwie do proszku, zaczyna reagować zaraz po dodaniu do ciasta, więc ciasto powinno być jak najszybciej przygotowane i wstawione do piekarnika
Pieczenie ciasta
Dobrze wyrobione i przygotowane ciasto, przełożone do formy powinno być wstawione do nagrzanego piekarnika, przez co będzie mogło swobodnie rosnąć. Nie powinno się otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ może to spowodować opadnięcie ciasta.

Ciasto pęka i opada
Ciasto jest w piekarniku i teraz już tylko czekamy, aby się upiekło i ostygło, by móc je schrupać. Jednak ciasto zaczyna pękać. Co wtedy?
Pękanie ciasta oznacza, że temperatura pieczenia jest za wysoka. Powierzchnia ciasta jest mocno upieczona, natomiast spód jest jeszcze surowy i rosnąc powiększa swoją powierzchnię, co powoduje pękanie ciasta. Aby ciasto dalej nie pękało można obniżyć temperaturę o 10 - 20 stopni i wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Można również wyłączyć górne grzanie i pozostawić jedynie to od dołu.
Gdy ciasto nie rośnie i jest zapadnięte, to problemem może być zbyt niska temperatura - ciasto w środku jest surowe i nie może unieść własnego ciężaru. Możemy podnieść temperaturę w piekarniku o 10 stopni albo wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Zakalec tworzy się, gdy temperatura jest zbyt wysoka, można więc wtedy postępować tak jak przy pękającym cieście - obniżyć temperaturę lub wyłączyć grzanie od góry.
W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz poradnik omletowy kierujemy do wszystkich miłośników kuchni, a posiłkować będziemy się wiedzą zgromadzoną właśnie w roku 1931.

Jak to się robi?
Na omlet dla dwóch osób potrzebujemy:
4 jaja
125 ml śmietanki lub nieco mleka
masło do smażenia
pieprz, sól
ulubione dodatki

Dobry omlet musi być puszysty. W tym celu musimy oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijamy na puch, a białka, ze szczyptą soli, na sztywna pianę. Łączymy składniki delikatnie, by piana nie opadła i wylewamy na rozgrzane na patelni masło. Omlet wysmażamy, aż brzegi się zetną i zacznie się swobodnie poruszać na patelni, przy potrząsaniu. Dopiekamy go w nagrzanym piekarniku, nie dłużej niż 5 minut.

Jak piszę Disslowa - „wytworni kucharze, którzy chcą wykonać bardzo delikatny omlet, biorą tylko połowę białek z przeznaczonych do omletu jaj, natomiast odjętą ilość białek uzupełniają przez dodanie tyleż łyżek kremowej śmietanki". Kremowa śmietanka trafia do ubijanych żółtek, które następnie łączymy z ubita na sztywno pianą z białek. W ten sposób powstaje omlet muślinowy. Śmietankę możemy także zastąpić mlekiem.

Omlet, jak już napisaliśmy dopiekamy w piekarniku. To uchroni nas przed różnymi wypadkami podczas przerzucania ciasta na drugą stronę. Jeśli jednak nie dysponujemy piekarnikiem lub z różnych powodów nie chcemy z niego korzystać, możemy sobie ułatwić przerzucanie stosując dwa triki. Po pierwsze możemy usmażyć omlet na dwie patelnie. Wystarczy, że na jednej będziemy smażyć omlet, a na drugiej, koniecznie o tej samej średnicy, rozgrzejemy tłuszcz. W momencie gdy omlet odpowiednio się zetnie, przerzucamy go do góry nogami na drugą patelnię.

Jeśli nie dysponujemy dwiema patelniami, możemy podsmażony omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie przecucić go z powrotem na patelnię, do góry nogami. Jeszcze innym sposobem na omlet jest przykrycie go pokrywką i poczekanie, aż temperatura zrobi swoje.

Z czym podać?

Wśród 25 sposobów na omlet Marii Disslowej znajdziemy proste propozycje dodania szczypiorku, czy natki pietruszki do ciasta, a także nadzienia z podrobów - wątróbka lub cynaderki, odpowiednio podsmażone i nałożone w środek złożonego omletu. Na uwagę zasługuje także wykorzystanie parmezanu, do posypania po wierzchu, żółtego sera, zapieczonego w piekarniku na cieście, grzybów, szpinaku, a nawet raków.

Przyjrzyjmy się bliżej jednej propozycji, mianowicie omletowi gospodarskiemu. Składniki to ziemniaki, parmezan, jaja, śmietana, pietruszka i przyprawy, czyli sól oraz pieprz. Wydawałoby się, że Disslowa zaproponuje klasyczną hiszpańską tortillę de patatas, czyli podsmażenie ziemniaków na patelni, doprawienie ich i zalanie masą jajeczno-śmietanową. Tymczasem autorka radzi zmielenie, bądź rozdrobnienie ziemniaków i połączenie ich ze śmietaną ( na 20 dag ziemniaków - 125 ml śmietany)wbicie 4 jaj, doprawienie solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką, a następnie wypieczenie na patelni, w piekarniku, przez 10 minut. Sprawdziliśmy - gospodarski jest godny wypróbowania, podobnie jak klasyczna tortilla!

Aby w pełni korzystać z uroków łososia, warto poznać najważniejsze zasady obchodzenia się z nim.

Jedną z pierwszych jest na pewno kupienie świeżego okazu. Tutaj należy zwrócić uwagę na to, aby był błyszczący (znaczy to, że jest świeży). Skrzela muszą być różowe lub czerwone i na pewno wilgotne, zaś zapach ryby powinien być mało co wyczuwalny.

Aby rozmrozić łososia nie powinniśmy go zalewać bieżącą wodą pod kranem. Najlepiej dzień wcześniej wyjąć go z zamrażarki i wstawić na talerzu do lodówki.
Łososia najlepiej podawać z sałatką. Warto przed podaniem skropić go sokiem z cytryny. Będzie mieć o wiele ładniejszy i wyrazistszy zapach.
Należy wziąć szpikulec lub nożyk, a następnie przebić nim kokosa w każdym wgłębienieniu i wylać z niego sok. Po tym zabiegu wkładamy go na 10 minut do piekarnika ustawionego na 200 st. Po wyjęciu z piekarnika przekrawamy kokos na pół. Warto zaznaczy, że jeśli będzie ciepły, będzie łatwiej. Obieraczką usuwamy brązową skórkę.

Aby uzyskać wiórki kokosowe należy zetrzeć go na tarce i powstałe tak wiórki ususzyć.
eśli chcemy przygotować owocowe przetwory warto jest używać owoce zerwane tego samego dnia, w którym chcemy je przygotować. Należy je w tym celu umyć, wysuszyć i oczywiście przetworzyć.

Do przygotowania powideł śliwkowych najlepiej jest użyć tych, które już są lekko przejrzałe, z pomarszczoną skórką.

Jeśli przygotowujemy różne warzywa czy owoce w occie, należy zalewać świeże, zerwane tego samego dnia owoce. Przygotowane w ten sposób przetwory na pewno będą zdrowsze i smaczniejsze.
Najlepiej zamrozić. Jednakże warto wiedzieć, że nie wszystkie ciasta możemy mrozić.

Na pewno do mrożenia nie nadają się ciasta z bitą śmietaną, czy te przygotowane ze śmietany 30%, na masach maślanych lub jogurtowych. Chodzi o ciasta, które źle znoszą wysokie temperatury (mogą się zniekształcać na słońcu).

Można zamrozić ciasta drożdżowe, serniki lub makowce. Na pewno w zamrażarce mogą się znaleźć te na bazie ciasta francuskiego lub półfrancuskiego, na pizzę lub pierogi.

Warto pamiętać, aby zamrożone ciasta rozmrażać powoli, np. dzień wcześniej wkładając je do lodówki. Dzięki temu nie stracą swoich kształtów.
Papryka, po tym, jak się ją wysuszy, a następnie sproszkuje, sprzedawana jest jako przyprawy o czerwonym kolorze: papryka chili, pieprz cayenne oraz w postaci nasion grubo zmiażdżonych. Papryka stanowi także składnik wielu ostrych sosów, na przykład wszystkim dobrze znanego tabasco. Paprykę chili przyrządza się z papryki rocznej.

Oprócz sproszkowanej papryki chili, powinniśmy jeść surowe papryczki chili. Świetnie smakują w sałatkach czy różnego rodzaju sosach. Surowa papryka chili jest naprawdę bardzo ostra, więc zawsze warto mieć przy sobie szklankę mleka, kiedy poczujemy, że nam za ostro, mleko zneutralizuje ostrość w naszych ustach.
Jakie właściwości mają papryka chili i pieprz cayenne? W czym tkwi sekret ich leczniczych właściwości? Otóż papryka chili jest zdrowa, głównie ze względu na swój wartościowy skład.Wystarczy 100 gramów papryki chilli, by nasz organizm otrzymał potężną dawkę witaminy C (to jest ponad 200% naszego dziennego zapotrzebowania). 

Znajduje się w niej także duża ilość witaminy B6 oraz witaminy A, E, B3. W papryce chili znajdziemy też magnez, żelazo, potas oraz mangan. A dlaczego jest taka ostra? To ze względu na to, że zawierakapsaicynę - to właśnie ta substancja ma wiele właściwości bardzo cennych dla naszego zdrowia.

Kapsaicyna ma działanie antybakteryjne, przeciwcukrzycowe, przeciwbólowe i antynowotworowe. Z tej substancji przyrządza się różnego rodzaju maści, plastry, które pomagają w bólach reumatycznych i mięśniowych. Poza tym kapsaicyna powoduje, że wydzielają się nam endorfiny!

Czujemy się szczęśliwy, zadowoleni, a nawet nie odczuwamy bólu! Kapsaicyna przyspiesza nasz metabolizm, dzięki czemu możemy spalić dużo więcej kalorii. Podczas diety odchudzającej możemy śmiało jeść ostre papryczki, a także używać jej w przyprawie, nie należy jednak przesadzać.
Papryka chili jest polecana podczas infekcji czy przeziębień, oczyszcza nasze drogi oddechowe. Powinniśmy zatem jeść surową paprykę chili oraz doprawiać sobie jedzenie jej sproszkowaną wersją. Ostra papryka rozgrzewa od wewnątrz nasz organizm. Poza tym, jeśli masz problemy z cholesterolem, to regularne jedzenie ostrej papryki zatrzyma jego produkcję w Twojej wątrobie.

Bardzo ważną właściwością chili  jest także to, że zapobiega zakrzepom krwi. Dzięki temu w naszym organizmie nie dochodzi do zatorów, które mogą okazać się groźne dla naszego zdrowia.Ostra papryka przynosi też ulgę w bólach głowy, zatok oraz podczas migreny. I możemy być pewni, że jedząc regularnie papryczkę chili naszego układu pokarmowego nie dosięgnie żadna choroba.
Z kolei pieprz cayenne powstaje z papryki o odmianie cayenne ( ta papryka jest suszona i mielona oraz bardzo ostra). Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, czyli tę samą substancję, co ostre papryczki. Działa zatem podobnie, jak papryka chili. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antyrakowo. Pierz cayenne wspomaga pracę naszego układu krążeniachroni przed zawałem i udarem.

Ale wszystko z umiarem. Nie należy przesadzać z tymi ostrymi przyprawami, ponieważ, jeśli będziemy spożywać ich za dużo, mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby bądź naszego przewodu pokarmowego.

Paprykę i pieprz cayenne można dodawać do sosówgulaszu, a nawet do zup. Niektórzy zaś przepadają za czekoladą z dodatkiem chili. Należy rozsądnie dodawać te przyprawy, ponieważ wystarczy tylko szczypta, by smak naszej potrawy się zepsuł.

Nie masz pomysłów, jak zastosować paprykę chili czy pieprz cayenne? Skorzystaj z naszych przepisów!

Kasiak11 poleca grillowanego kurczaka  chili z dodatkiem sosu paprykowego. Danie jest lekką kompozycją, ale wyrazistą pod względem smaku. Spróbuj!

A może masz ochotę na pomidorówkę z chili? Przepis na to danie przygotowała szpileczka.  Możesz dodać tyle ostrej papryki, ile lubisz.

Anullka7 przygotowała karkówkę pieczoną z pieprzem cayenne. Schab jest bardzo soczysty, aromatyczny i pikantny. Polecamy!

Sałatka owocowa z serem pleśniowym i pieprzem cayenne to pomysł  Bsz. Owoce doskonale komponują się w sałatkach z serem. Niepowtarzalnego smaku, dodaje pikantny pieprz cayenne .
Jeżyny to smakowite owoce lata! Na leśnych polankach i okolicznych targowiskach znajdziemy je już na przełomie lipca i sierpnia. Te dziko rosnące owoce są niezwykle smaczne i wartościowe. W ich składzie znajdziemy cenne dla organizmu witaminy C, B, E czy K. Dzięki swojemu składowi, jeżyny są również stosowane w profilaktyce nowotworowej, ale także wspomagają układ krążenia.

Aromatyczne jeżyny to główny składnik wyjątkowych deserów. Wykorzystać je można do tortów, biszkoptów, ale też do puszystych babeczek , muffinekomletów czy deserów podawanych na zimno. Owoce te są doskonałe do przygotowania słodkiego kisielu, galaretki, kompotu czy wyrazistego dżemu - to właśnie one stać się mogą idealną, letnią przekąską!

Zobaczcie nasze sprawdzone przepisy na smakołyki z jeżynami, oto one:

Jeżynowe szaleństwo

Lubicie ciekawe desery, które rozpływają się w ustach? Oczekiwania te niewątpliwie spełnijeżynowa tarta z kremem budyniowymPomysłodawczyni receptury: mysza75 podała swoje dzieło w niezwykle apetycznym wydaniu!

Z pewnością macie również ochotę na oryginalny sernik malinowo – jeżynowy według 2milutka! Deser ten fantastycznie zaprezentuje się na rodzinnych przyjęciach lub uroczystościach, ale stanowić może również ciekawe urozmaicenie codziennego menu.

  

W sezonie na leśne owoce, skosztować musicie również doskonałych przepisów podanych przezCukiereczek13. Udostępnione przez nią pomysły na ciasto norweskie z jeżynamimuffinki z jeżynami 2 oraz orzeźwiający przepis na jeżynową panna cottę, staną się hitem tego lata! W każdym przypadku, składniki dobrane zostały tak, by jak najlepiej podkreślały smak głównego produktu!

Serdecznie zachęcamy Was do przygotowania zimowych przetworów, które w mroźne dni przypomną słoneczny czas. Jeśli brak Wam sprawdzonego przepisu na takie smakołyki, zainspirujcie się recepturą na syrop jeżynowy dodany przez kloruś! Tak przygotowany napój stanie się ciekawym dodatkiem do potraw, a pity regularnie poprawi także stan Waszego zdrowia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz