Możesz je opiekać w całości lub w kawałkach. W tym pierwszym przypadku owiń ziemniaki w folię aluminiową i piecz na żarze przez ok. 40 minut do momentu, aż będą miękkie w środku. Przed grillowaniem ziemniaki w łupinach możesz także podgotować, a następnie pokroić na połówki, ćwiartki bądź plastry. Smaczniejsze będą, gdy przyprawisz je oliwą, świeżym majerankiem i młodym czosnkiem. Ułóż je na obrzeżach rusztu, aby powoli się opiekały. Idealne ziemniaki to te zrumienione na zewnątrz i kremowe w środku.
Warzywo to wymaga dłuższego opiekania na ruszcie. W celu przygotowania idealnego bakłażana, pokrój go na plastry o grubości ok. 0,5 cm i od razu przypraw oliwą, czosnkiem, igłami rozmarynu i solą morską. Ostatnia przyprawa nie tylko podkreśli smak warzywa, ale także skróci czas jego grillowania. Gdy wybierzesz zbyt dużego bakłażana na grilla, istnieje ryzyko, że będzie gorzki. Przed wrzuceniem na ruszt przypraw go solą i odstaw na ok. 30 minut, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Bakłażanową przekąskę grilluj na średnim żarze i przewróć na drugą stronę, gdy pierwsza już się zrumieni.
Kukurydza
Przed grillowaniem warzywo to wymaga obgotowania w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Młode kolby gotuj ok. 4–6 minut. Jeszcze gorącą kukurydzę posmaruj świeżym masłem i przypraw brązowym cukrem oraz grubo mielonym, czarnym pieprzem. Połóż kukurydzę na ruszcie i powoli opiekaj na średnim żarze. Pamiętaj, by regularnie smarować kolby masłem z przyprawami. Grillowanie powinno zająć od 10 do 15 minut. Na koniec gotowe oraz zrumienione kolby posyp grubą solą morską i przepyszna przekąska gotowa.
Pieczarki
Na grilla wybieraj tylko pieczarki z małymi kapeluszami, w których blaszki są jeszcze zamknięte. Możesz opiekać je w całości lub wcześniej usunąć z nich nóżki. Przed rozpoczęciem grillowania wymieszaj pieczarki jedynie z oliwą. Tak przygotowane wrzuć na ruszt, gdzie będą opiekać się na mocnym żarze. Gdy się już zrumienią, przypraw je solą i świeżo mielonym pieprzem. Chcąc uzyskać jeszcze bogatszy smak, skrop pieczarki kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu balsamicznego. Pieczarki to świetny dodatek do szaszłyków – w połączeniu z innymi składnikami na szpadkach zawsze wypadają wyśmienicie.
Czosnek
Nie obieraj czosnku przed grillowaniem. Włóż na ruszt całą główkę, ale wcześniej delikatnie posmaruj ją oliwą i przypraw solą morską. Czosnek grilluj na średnim żarze przez ok. 20–25 minut, aby idealnie wypiekł się w środku. Łupinka nie tylko ochroni czosnek przed spaleniem, ale także mocno zrumieniona nada mu lekko karmelowego smaku. Ugrillowane ząbki czosnku są soczyste i łatwo dają się wycisnąć. Świetnie sprawdzą się jako masło i dodatek do bagietek lub chleba.
IM WIĘCEJ SMAKÓW NA PRZYJĘCIU GRILLOWYM, TYM LEPIEJ. OWOCE DOSTARCZĄ ICH CAŁE MNÓSTWO, DLATEGO KONIECZNIE DOŁĄCZ JE DO LISTY DAŃ, KTÓRE PRZYGOTUJESZ NA GRILLU SWOIM GOŚCI
Banany
To bardzo delikatne owoce. Grillować możesz je na dwa sposoby – w skórce lub obrane w folii aluminiowej. Ciekawym kulinarnym rozwiązaniem będą banany w panierce z wiórków kokosowych. Owoc ten znakomicie smakuje w połączeniu ze słodkimi dodatkami, takimi jak miód, cynamon, bita śmietana czy lody. Możesz także pokusić się o wlanie do naciętej skórki odrobiny alkoholu np. rumu. Bananów nie kładź bezpośrednio na mocnym żarze, ponieważ łatwo się karmelizują. Najlepszym sposobem będzie ustawić owoce w tylnej części grilla, gdzie będą opiekać się ok. 20–25 minut.
Ananas
Mówi się, że to wręcz idealny owoc na grilla. Zanim jednak położysz ananasa na ruszcie, musisz go obrać ze skóry i wydrążyć twardy środek, a następnie pokroić owoc w plastry. Opiekaj ananasa na średnim żarze do momentu, aż zrumieni się z każdej strony. Możesz go przed grillowaniem namoczyć w mleczku kokosowym i obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Innym sposobem jest przyprawienie ananasa już po zrumienieniu świeżo ciętą miętą i brązowym cukrem. Ananas to także doskonały składnik szaszłyków, zarówno tych owocowych, jak i mięsnych.
Arbuz
Grillowany arbuz to specjał, który dopiero podbija serca smakoszy i trzeba przyznać, świetnie mu to wychodzi. Przed opiekaniem pokrój owoc na grube kawałki i przypraw delikatnie kremem balsamicznym. Tak przygotowanego arbuza odstaw na 1 godz. do zamarynowania. Po tym czasie możesz rozpocząć grillowanie na dużym żarze, a nawet w ogniu przez 2–3 minuty. Jednym słowem, intensywnie i w krótkim czasie. W ten sposób uzyskasz wyśmienitą przekąskę o dymno-karmelowym posmaku.
Jabłko
Jeżeli zechcesz przygotować jabłko w całości, musisz zabezpieczyć je przed bezpośrednim żarem. W tym celu umieść owoc w folii aluminiowej lub saszetce z pergaminem. W kolejnym kroku możesz przeciąć jabłko na ćwiartki, ale nie docinaj do końca. Owoc będzie jeszcze smaczniejszy, gdy przyprawisz go cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Na przygotowanie pieczonego jabłka musisz przeznaczyć ok. 40–50 minut, grillując je na średnim żarze lub do momentu, aż zacznie puszczać soki.
Melon
Przygotowując melona na grilla, nie obieraj go ze skórki, a jedynie pokrój na kawałki. Przed wrzuceniem na ruszt, posyp owoc delikatnie brązowym cukrem. Nabierze jeszcze lepszego smaku. Czas pieczenia to 8–10 minut na średnim żarze. Możesz także wypróbować melona w wersji z szynką włoską. Owiń go kawałkami wędliny, a po zakończonym grillowaniu polej lekko oliwą i skrop sokiem z cytryny. Takie połączenie to idealna przystawka, która urozmaici czekanie na główne danie.
Brzoskwinia
Do grillowania wybierz świeży owoc, który przetniesz na pół. Wydrąż z niego pestkę i posyp cukrem, cynamonem lub otartą skórką z cytryny. Następnie połóż brzoskwinię na ruszcie skórką do dołu na średnim żarze. Opiekaj ok. 10 minut. Pamiętaj jednak, że brzoskwinię grilluje się pod przykryciem. Nie przewracaj jej. Podczas pieczenia sok z opiekanej brzoskwini będzie gromadził się w miejscu po pestce i mieszał z cukrem i cynamonem. Próbując gotowej brzoskwini, przekonasz się, jak słodko smakuje.
Karkówka
Zanim wrzucisz karkówkę na grilla, musisz ją zamarynować. Marynaty do tego rodzaju mięsa mogą być różne, ale dobrze jeśli zawierają dwa składniki – oliwę i ocet, który rozluźnia włókna mięśniowe. Do tego dodaj przyprawy oraz aromatyczne warzywa (czosnek, cebulę) i zioła. Karkówkę marynuj ok. 8 godz. Grilluj ją następnie pod przykryciem, nad dużym żarem po 5–6 min z każdej strony. Chcesz zrobić charakterystyczną „kratkę” na mięsie? Po ok. 3 min grillowania przesuń karkówkę na ruszcie o 90°.
Schab
Plastry schabu piecze się na mocnym ogniu. Najlepiej wrzuć je na ruszt jako ostatnie po karkówce oraz drobiu i nie przetrzymuj zbyt długo. Schab to mięso, które łatwo wysycha, dlatego musi być zamarynowane w mokrej marynacie, w skład której wejdą przyprawy, zioła, oliwa lub jogurt. Możesz także włożyć schab na 2–4 godziny do zalewy. Jak przygotować zalewę? Na szklankę wody daj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. Do tego dodaj przyprawy i ewentualnie alkohol. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się wódka, brandy bądź whisky.
Kiełbasy wieprzowe
Przyjmuje się, że kiełbasy grilluje się bezpośrednio nad żarem po ok. 6 minut z każdej strony. Bardzo często, zanim trafią na ruszt, nacinamy je w charakterystyczny sposób. Jeżeli nie chcesz, by osłonki kiełbas pękały pod wpływem wysokiej temperatury, możesz także nakłuć je w kilku miejscach szpikulcem. Przed grillowaniem warto potrzymać kiełbasy w zaprawach i zalewach lub smarować wytrawnymi pomadami już w trakcie pieczenia.
Kurczak
To najpopularniejszy przedstawiciel drobiu, który trafia na grillowy ruszt. Wśród wielbicieli grilla popularne są udka, skrzydełka i oczywiście filety z kurczaka. Można też wrzucić na ruszt drób w całości. W tym celu należy rozciąć kurczaka wzdłuż i rozłożyć płasko na grillu. Swoją kruchość i soczystość zachowa, gdy będzie grillowany pod metalową miską. Nie zapomnij o podlewaniu drobiu marynatą. Najlepsza będzie ta przygotowana na kwaśno z jogurtem, sokiem owocowym lub cytryną. Konieczna jest również oliwa, która sprawi, że kurczak nie wyschnie. Możesz także do polewania mięsa wykorzystać aromatyczne piwo bądź wino. Na grillowanie kurczaka w całości musisz poświęcić ponad 1 godz. Podzielony na porcje (udka, skrzydełka, filety) piecze się szybciej.
Szaszłyki
Grillując szaszłyki, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze paski mięsa nabijaj na szpadkę tak, by przebiła mięso w dwóch miejscach. Mięsne kawałki zbliżone do sześcianów wystarczy przebić tylko raz. Zadbaj o to, by składniki na szpadce nie były zbyt ściśnięte. Wszystkie powinny mieć mniej więcej ten sam rozmiar. To danie piecze się na średnim ogniu i dopieka na małym żarze. Zbyt duży ogień pali warzywa lub owoce i odymia mięso, które pozostaje surowe w środku. Czas grillowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków na szpadce. Podczas pieczenia możesz posmarować je marynatą.
Kaszanka
Kaszankę grilluj na tacce aluminiowej. Nie powinna mieć ona bezpośredniego kontaktu z ogniem. Wtedy jej osłonka nie pęknie, a zawartość nie wypłynie na żar. Opiekaj ją powoli na mniejszym żarze. Kaszanki nie piecz pod przykryciem, by nie zaparowała. Jeżeli zamiast tacki zechcesz wykorzystać folię aluminiową, koniecznie wysmaruj ją tłuszczem. Pozwoli to uniknąć przywierania kaszanki do folii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz