GRILL TO NIE TYLKO OKAZJA DO ZASMAKOWANIA PIECZONYCH POTRAW, TO RÓWNIEŻ DOSKONAŁY PRETEKST DO SPOTKAŃ TOWARZYSKICH. ZADBAJ WIĘC O SWOICH BLISKICH I SPĘDŹ Z NIMI MIŁE CHWILE, ORGANIZUJĄC WYJĄTKOWO SMACZNE SPOTKANIE! BOISZ SIĘ, ŻE NIE PODOŁASZ WYZWANIU? DASZ RADĘ, WYSTARCZY, ŻE ZASTOSUJESZ SIĘ DO PONIŻSZYCH WSKAZÓWEK.
Zanim wybierzesz się na zakupy, ustal liczbę osób, które chcesz zaprosić. Dzięki temu dowiesz się, ile jedzenia potrzebujesz. Nie skupiaj się tylko na mięsie, grillować możesz także ryby, krewetki, homary, ostrygi, grzyby, sery, warzywa, owoce oraz pieczywo. Zróżnicowane menu pozwoli uniknąć Ci krępującej sytuacji, jeśli okaże się, że któryś z gości jest wegetarianinem bądź nie toleruje jakiegoś pokarmu.
Wybierz obszar na ulokowanie grilla, powinien być osłonięty od wiatru i znajdować się z dala od miejsc siedzących. Przygotuj swoje stanowisko pracy: blat, na którym znajdą się potrzebne Ci do grillowania akcesoria. Jeśli planujesz spotkanie wieczorową porą, zadbaj o oświetlenie. Pamiętaj, aby zamarynować mięso, nadając mu w ten sposób niepowtarzalny smak. Schłodź napoje i przygotuj lód.
Pierwsze produkty powinny trafiać na ruszt w chwili, gdy pojawią się goście. Rozpalaniem zajmij się więc wcześniej. Jeśli korzystasz z grilla gazowego bądź elektrycznego wystarczy Ci 10 minut. Dłużej potrwa to z tradycyjnym węglowym. Potrzebujesz wtedy 30–40 minut. Grillowanie możesz bowiem zacząć dopiero wtedy, gdy węgle pokryją się popiołem. Zanim położysz żywność na ruszt, koniecznie posmaruj go olejem.
Pamiętaj, że grillując nie będziesz miał czasu biegać wkoło i obsługiwać gości. Postaraj się, aby mieli pod ręką wystarczającą liczbę talerzy, sztućców, szklanek i serwetek. Zadbaj też o różnego rodzaju sosy i dipy. Schłodzone napoje i przyrządy do ich otwierania powinny znaleźć się na stole jeszcze przed przyjściem zaproszonych. Nie zapomnij o popielniczkach, ustaw je w kilku miejscach – zadbasz w ten sposób o czystość trawnika.
Nie zapomnij przygotować sobie spryskiwacza z wodą. Kiedy wytapiający się z mięsa tłuszcz zapali się, szybko zareagujesz i nic nie przypalisz.
Sezon towarzyskich spotkań pod chmurką, nie może obejść się bez grillowania. Piękna pogoda, czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi, zapach pysznych potraw z rusztu wprawia w dobry nastrój… czego chcieć więcej? Podpowiadamy jak przygotować grilla idealnego. Radzimy jak przyrządzić wyśmienite, smakowicie doprawione mięso oraz w jaki sposób piec je na ruszcie, by zachwyciło każdego gościa soczystym smakiem. Jakie warzywa i owoce sprawdzą się na przyjęciu grillowym? Chcesz kupić grilla, ale nie wiesz jaki będzie najlepszy? Garść porad na temat wyboru rusztu, rozpalenia grilla i odpowiedniego pieczenia dań, pomoże Ci osiągnąć prawdziwy kulinarny sukces.
PRZYGOTOWANE PRZEZ CIEBIE GRILLOWE MENU WCALE NIE MUSI OGRANICZAĆ SIĘ TYLKO DO MIĘS. GRILL ZNAKOMICIE NADAJE SIĘ RÓWNIEŻ DO PRZYRZĄDZANIA DAŃ WEGETARIAŃSKICH. MAJĄC TO NA UWADZE, MOŻESZ NIE TYLKO UROZMAICIĆ SWOJE POTRAWY, ALE TAKŻE PRZYGOTOWAĆ WEGETARIAŃSKĄ UCZTĘ DLA CAŁEJ RODZINY.
Zakup potrzebne Ci produkty
Do przyrządzenia wegetariańskich dań z grilla doskonale nadają się nie tylko warzywa i owoce, ale także sery, grzyby, pieczywo oraz kotlety sojowe. Pamiętaj, że grilluje się je w inny sposób niż mięsa. Są one bowiem mniejsze i bardziej delikatne, dlatego niezbędne Ci będą dodatkowe akcesoria, takie jak: aluminiowa folia lub tacki oraz szerokie szpatułki. Jeśli chodzi o tacki to najlepiej zakupić aluminiowe perforowane lub specjalnie żłobione, dzięki którym tłuszcz z marynaty nie będzie ściekał bezpośrednio do paleniska i palił się, powodując wydzielanie szkodliwych substancji.
Wskazówki przed pieczeniem
Decydując się na grillowanie serów pamiętaj, że łatwo przywierają do rusztu. Aby uniknąć takiej sytuacji kawałki sera układaj na aluminiowej tacce lub owijaj je wcześniej folią aluminiową.
Wszystkie kładzione na ruszt potrawy powinny mieć temperaturę pokojową. Unikaj grillowania produktów zamrożonych oraz zbyt długiego pieczenia potraw, ponieważ stają się one ciężkostrawne i tracą wiele wartości odżywczych.
Wszystkie kładzione na ruszt potrawy powinny mieć temperaturę pokojową. Unikaj grillowania produktów zamrożonych oraz zbyt długiego pieczenia potraw, ponieważ stają się one ciężkostrawne i tracą wiele wartości odżywczych.
Podaj owocowy deser prosto z rusztu
Na przygotowanie grillowanych owoców potrzebujesz tylko 3-4 minuty, a efekt jest niepowtarzalny. Idealne na ruszt są ananasy, jabłka, gruszki, banany i wszystkie te, które kojarzysz z pieczeniem lub smażeniem. Możesz stworzyć z nich pyszne szaszłyki. Pamiętaj, że zbyt duży ubytek wody szkodzi owocom - grilluj je w niższej temperaturze, używając folii aluminiowej.
KIEŁBASKA Z GRILLA NIE JEST JUŻ HITEM NA TWOICH PRZYJĘCIACH? PORA ZASKOCZYĆ GOŚCI INNYMI SMAKAMI. POCZĘSTUJ ICH RYBAMI I OWOCAMI MORZA PROSTO Z GRILLA.
Przed grillowaniem zanurz łososia w mokrej marynacie. Przygotuj ją z oliwy i soków z owoców cytrusowych (pomarańczowych, grejpfrutowych lub cytrynowych). W przypadku tego rodzaju ryby niezbędna jest także sól morska. To ona sprawi, że łosoś zachowa swój wyjątkowy smak. Grilluj rybę ze skórą. Ochroni ona mięso przed wyschnięciem. Możesz także skorzystać z folii aluminiowych lub tacek. Pamiętaj, że stronę łososia ze skórą musisz opiekać dłużej, a drugą tylko dopiec do zrumienienia. Łososia piecz najpierw na mocnym żarze, a następnie przesuń na brzeg grilla tak, by mięso wypiekło się w środku i nie wyschło.
Mięso tej ryby należy do niezwykle delikatnych, dlatego wymaga szczególnej uwagi podczas grillowania. Przygotowując filety z dorsza, zawiń je w folię aluminiową. Możesz do owinięcia ryby wykorzystać także szynkę lub boczek. Wtedy będzie jeszcze smaczniej. Z siatki do opiekania ryb skorzystaj, jeżeli na grilla zamierzasz wrzucić dorsza ze skórą. Do przyprawienia użyj soli morskiej. Zrezygnuj z soli kamiennej, ponieważ wysuszy delikatne mięso dorsza. Piecz rybę na średnim żarze i przewracaj tylko raz. 10 minut przed zakończeniem grillowania przełóż rybne danie w mniej nagrzaną część grilla. W ten sposób dopiecze się w środku.
Ryba ta smakuje doskonale w asyście świeżych ziół, takich jak koper lub tymianek. Dodać możesz do niej również młody czosnek. Aromat wszystkich tych dodatków znakomicie przenika się z mięsem pstrąga. Na grill warte polecenia są filety rybne ze skórą. Apetycznym daniem jest również pstrąg pieczony w całości. W tym drugim przypadku skorzystaj ze specjalnych siatek do grillowania ryb. Całego pstrąga opiekaj ok. 15–20 minut na średnim żarze. Podczas pieczenia polewaj go delikatnie oliwą. Gdy będzie gotowy, od razu podaj go gościom do zjedzenia. Przekonasz się, że to smaczne danie, godne polecenia.
To przepyszna ryba, której mięso jest chude, ale ma w sobie dużo ości. Warto wziąć to pod uwagę, przygotowując danie z grillowanym szczupakiem. Przed wrzuceniem ryby na ruszt, trzeba ją zamarynować. Dodaj do marynaty świeżą natkę pietruszki i koper. Smak szczupaka podczas opiekania podkreśli także odrobina soku z cytryny i masło. W przypadku szczupaka najlepsze na grilla są filety ze skórą lub dzwonki. Na upieczenie go musisz poświęcić ok. 10 minut. Rybę grilluj na średnim żarze, aż do zrumienienia.
Wypatroszoną doradę umyj i osusz najlepiej papierowym ręcznikiem. Ciekawym daniem będzie ryba nadziewana rozmarynem, kawałkami cytryny i ząbkiem czosnku. Składniki te najlepiej smakowo komponują się z doradą. Opiekać możesz ją w folii aluminiowej, w pergaminie lub na specjalnej siatce przeznaczonej do grillowania ryb. Dorada w całości wymaga ok. 20–30 minut pieczenia. Aby skrócić czas grillowania ryby, natnij jej skórę i mięso nożem. Najlepiej opiekać danie na średnim żarze, a pod koniec grillowania dopiec na mocnym. Na zakończenie przypraw doradę solą morską i gotowe!
Dla tych, którzy nie lubią zbyt długo czekać na jedzenie, krewetki będą znakomitą przekąską. Przygotujesz je w ekspresowym tempie. Czas ich opiekania to zaledwie 3–4 minuty. Najpierw zdecyduj jednak, jakie krewetki chcesz wrzucić na ruszt – obrane czy nieobrane. W tym pierwszym przypadku musisz owoce morza zamarynować. Bardzo ważne jest to, by nie dodawać do marynaty soku z cytryny lub limonki. Kwas w nich zawarty ścina białko krewetek, co powoduje, że są suche i twarde. Z kolei krewetki nieobrane grilluj na średnim żarze do momentu, aż kolor ich pancerza zrobi się pomarańczowy. Po upieczeniu przypraw owoce morza solą morską i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz