piątek, 13 listopada 2015

jak zrobić ciasto na gofry

SKŁADNIKI

    • 250 g mąki
    • 250 ml mleka lub rzadkiego jogurtu
    • 25 g masła lub margaryny
    • 2 łyżki cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

1
Margarynę lub masło rozpuść i przestudź
.
2
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, a białka ubij na sztywną pianę.
3
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj mikserem przesianą mąkę z utartymi żółtkami, mlekiem i rozpuszczonym tłuszczem.
4
Dodaj pianę z białek i wymieszaj ciasto łopatką.
5
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Porcje ciasta smaż na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz