Żółtą pigwę najlepiej wykorzystać do przygotowania syropu do herbaty, nalewek lub konfitur, dżemów. Polecamy Wam przepisy na pyszny syrop z pigwy do herbaty, który idealnie pasuje do ciepłej napoju jesienną i zimową porą.
Zdjęcia: Fotolia
Soczyste jesienne gruszki to owoce, po które warto sięgnąć o tej porze roku – są skarbnicą cennych minerałów. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
Najpopularniejszą odmianą gruszek są klapsy - dorodne, smaczne i słodkie. Skosztować możemy również: konferencji - jest jedną z najczęściej uprawianych grusz, lukasówki - ma bardzo duże owoce ponad 220 gram o białym aromatycznym, soczystym miąższu , komisówki - ich miąższ ma wykwintny winnosłodki aromat.
Marynowane gruszki to idealny dodatek do obiadu, pieczonych mięs i wędlin. Sprawdźcie przepis na Gruszki marynowane Zośki. Polecamy, są bardzo smaczne!
Złocisto-pomarańczowa dynia to typowo jesienne warzywo, które możemy gotować, piec, smażyć i marynować. Jest niskokaloryczna, bogata w składniki mineralne i witaminy, pobudza trawienie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Pestki dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B i C.
Zdjęcie: Fotolia
Odkryjcie przepisy na dania z dyni, z której możecie przyrządzić m.in. smaczne zupy krem, dyniowe pankejki, chleb, oryginalną szarlotkę. Polecamy Wam nasz zbiór różnorodnychprzepisów na dynię.
Figa pochodząca z Azji Mniejszej to owoc , który również powinien znaleźć się w naszym jesiennym menu. Nadaje się do spożycia zarówno po przetworzeniu jak i na surowo m.in. w formie przekąski, dżemu, konfitury. Obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę układu pokarmowego i krwionośnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz