czwartek, 1 października 2015

owocei warzywa na jesień

Jednym z produktów sezonowych, na który warto zwrócić uwagę jesienią jest pigwa zbierana we wrześniu i październiku. Raczej nie jada się jej na surowo, ponieważ jest twarda, kwaśna i cierpkaNazywana polską cytryną, zawiera bardzo dużo witaminy C – dlatego jest niezastąpiona przy leczeniu przeziębień i wzmacnianiu odporności.

Żółtą pigwę najlepiej wykorzystać do przygotowania syropu do herbaty, nalewek lub konfitur, dżemów. Polecamy Wam przepisy na pyszny syrop z pigwy do herbatyktóry idealnie pasuje do ciepłej napoju jesienną i zimową porą.

Pigwa Gruszki
Zdjęcia: Fotolia

Soczyste jesienne gruszki to owoce, po które warto sięgnąć o tej porze roku – są skarbnicą cennych minerałów. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.

Najpopularniejszą odmianą gruszek są klapsy - dorodne, smaczne i słodkie. Skosztować możemy również: konferencji - jest jedną z najczęściej uprawianych grusz, lukasówki - ma bardzo duże owoce ponad 220 gram o białym aromatycznym, soczystym miąższu , komisówki - ich miąższ  ma wykwintny winnosłodki aromat.

Marynowane gruszki to idealny dodatek do obiadu, pieczonych mięs i wędlin. Sprawdźcie przepis na Gruszki marynowane ZośkiPolecamy, są bardzo smaczne!

Złocisto-pomarańczowa dynia to typowo jesienne warzywo, które możemy gotować, piec, smażyć i marynować. Jest niskokaloryczna, bogata w składniki mineralne i witaminy, pobudza trawienie oraz wzmacnia układ odpornościowyPestki dyni to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B i C.

Dynia

Zdjęcie: Fotolia

Odkryjcie przepisy na dania z dyni, z której możecie przyrządzić m.in. smaczne zupy krem, dyniowe pankejki, chleb, oryginalną szarlotkę. Polecamy Wam nasz zbiór różnorodnychprzepisów na dynię

Figa pochodząca z Azji Mniejszej to owoc , który również powinien znaleźć się w naszym jesiennym menu. Nadaje się do spożycia zarówno po przetworzeniu jak i na surowo m.in. w formie przekąski, dżemu, konfitury. Obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę układu pokarmowego i krwionośnego.

Figi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz